Motion till riksdagen
2015/16:2280
av Larry Söder (KD)

Maxstraff för återfallsförbrytare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur en lagstiftning kan utformas i enlighet med motionens intention och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

På flera håll i landet sker stölder och villainbrott/bostadsinbrott i organiserad form.

Ett bostadsinbrott är inte bara ett intrång i någons bostad, det är också ett intrång i den personliga sfären. Någon har inkräktat på den boendes mest privata rum, hemmet. Under 2013 personuppklarades 4 procent av de anmälda brotten (Brå 2013, www.bra.se). Att begå ett bostadsinbrott torde således kunna sägas vara ganska ”riskfritt” för den eller de som begår handlingen. Beroende på hur pass grovt brottet anses kan fängelse utdömas med (i normala fall) mellan sex månader och sex år.

Hemmet ska vara den zon man kan känna sig trygg i, den zon där man kan andas ut och i lugn och ro återhämta sig från omvärldens allt brus. Men att bli utsatt för en sådan kränkning det innebär med ett bostadsinbrott är inte längre hemmet denna fredade zon.

Forskning påvisar att strängare straff leder till lägre brottslighet.[1] Därför föreslår jag att regeringen borde se över hur man kan införa en modell där en återfallsförbrytare vid sitt tredje begångna straff döms till brottets maxstraff oavsett hur allvarligt brottet bedöms vara.

[Motionärernas namn]

Larry Söder (KD)

 

 


[1] Drago, F., Galbiati, R. and Vertova, P. (2009) ‘The Deterrent Effects of Prison: Evidence from a Natural Experiment’, Journal of Political Economy, 117(2), pp. 257–280. doi: 10.1086/599286.