Motion till riksdagen
2015/16:2278
av Larry Söder (KD)

Utredning för ökad kännedom om allemansrätten


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning av allemansrättens förutsättningar i dag och hur den kan balanseras mot de problem markägare runt om i landet brottas med och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Allemansrätten är en viktig grund för att allmänheten ska kunna vistas fritt i skog och mark. Men osäkerheten om vad allemansrätten innebär är ofta stor. Svensk lagstiftning nämner endast mycket övergripande allas tillgång till och ansvar för naturen. Lagreglerna är ofullständiga och vissa bestämmelser är ålderdomliga. Det finns behov av att uppdatera gällande lagstiftning för att bättre svara mot dagens efterfrågan och förtydliga allemansrättens innebörd.

 

Många barn och unga växer idag upp i stadsmiljö utan naturlig koppling till landsbygden. Förståelsen för landsbygdens och markägarnas villkor är liten och i vissa fall saknas respekt och kunskap om naturen. Urbaniseringen har medfört nya behov, krav och förväntningar på naturen. Den allmänna kunskapen om allemansrätten behöver förbättras.

 

Nya näringar har växt fram. Dessa är i sig positiva för landsbygden men måste bedrivas med respekt för äganderätten och i samverkan med markägare. Idag finns en otydlighet kring var gränsdragningen går mellan allemansrätten och äganderätten. Till exempel är det oklart hur stora rättigheter allmänheten har och hur långt markägare får gå för att skydda sin fastighet mot intrång. Återkommande konflikter uppstår då markägare finner förstörda skogsplantor, slitage på marken som ger negativa effekter för avkastningen från grödor eller då närgångna besökare befinner sig innanför hemfridszonen. Ökade informationssatser om allemansrätten behövs för att komma till rätta med de problem som idag drabbar markägare. En utredning om allemansrätten bör därför innefatta hur kunskap om allemansrätten ska spridas, speciellt bland den stadsboende ungdomen.

Allemansrätten behöver även utredas utifrån huruvida gällande lagstiftning bättre kan anpassas efter allmänhetens och markägarnas behov. Detta berör även de angränsade lagarna såsom terrängkörningslagen, jaktlagen, lagstiftningen kring skadegörelse och nedskräpning m.fl. Utredningen bör klargöra gränsdragningsproblematiken mellan äganderätten och allemansrätten.

 

Jag vill fortsätta att vara stolt över allemansrätten och den frihet till naturen som den ger. Allemansrätten är en tillgång i dagens urbaniserade samhälle. Därför bör regeringen snarast tillsätta en utredning om allemansrättens förutsättningar och huruvida den bör balanseras mot de problem som markägare runt om i landet brottas med för att även framtida generationer ska kunna glädjas över att vistas i och vårda vår natur.

 

Larry Söder (KD)