Motion till riksdagen
2015/16:2263
av Allan Widman m.fl. (FP)

Riksdagens granskning av det svenska försvaret


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att riksdagen ska fastställa Försvarsmaktens operativa mål samt dess insatsorganisation och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I propositionen (2014/15:109) Försvarspolitisk inriktning föreslog regeringen att de operativa målen för Försvarsmakten fortsättningsvis inte skulle fastställas av riksdagen. Riksdagen följde regeringens förslag och överlät uppgiften att fastställa de operativa målen på regeringen.

 

I budgetpropositionen för 2016 (2015/16:1) saknas nu även förslag om att riksdagen ska fastställa Försvarsmaktens insatsorganisation. Ett sådant förslag om riksdagens fastställelse fanns i föregående års budgetproposition (2014/15:1). Förvisso innehöll inriktningspropositionen förslag om att riksdagen godkände inriktningen för krigsförband i Försvarsmaktsorganisation 2016, men denna formulering är mindre bindande för regeringen.

 

Bortsett från själva ramanvisningen och godkännande av Försvarsmaktens respektive MSB:s investeringsbudgetar återstår nu endast för riksdagen att ge en lång rad av bemyndiganden till regeringen.

 

En av riksdagens främsta uppgifter är att granska regeringen och dess myndigheter. Regeringen ska enligt budgetlagen redovisa de resultat som har uppnåtts i verksamheten i förhållande till de mål som riksdagen har beslutat. Folkpartiet Liberalerna anser därför att det måste vara riksdagen som beslutar om kraven på den operativa förmågan och även framgent fastställer Försvarsmaktens insatsorganisation.

 

Försvarsutskottet har tidigare framhållit att redovisningen bör ske i förhållande till riksdagens beslut, och inte i relation till det gångna årets uppgifter eller omvärldsbedömningar (2014/15:FöU3 s.11). Folkpartiet Liberalerna anser att utskottet även fortsättningsvis bör stå upp för att riksdagen ska ha en fungerande och relevant granskningsmakt. Att begränsa riksdagens makt och demokratiska kontrollfunktion över det svenska försvaret när omvärldssituationen snabbt försämras och behovet att förankra försvars- och säkerhetspolitiken hos det svenska folket ökar, är minst sagt betänkligt. Folkpartiet Liberalerna menar att riksdagen ska fastställa Försvarsmaktens operativa mål och dess insatsorganisation.

 

 

Allan Widman (FP)

 

Birgitta Ohlsson (FP)

Maria Weimer (FP)

Lars Tysklind (FP)