Motion till riksdagen
2015/16:2259
av Lars-Axel Nordell (KD)

Enhetlig kulturmoms


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av mervärdesskattesatserna på kulturområdet i syfte att nå en enhetlig kulturmoms och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige har i dag tre olika momsnivåer, 6 procent, 12 procent och 25 procent. Kulturmomsen på 6 procent omfattar böcker, broschyrer, häften, foldrar, tidningar och tidskrifter, musiknoter, kartor men även konserter och teaterbiljetter medan livsmedel inklusive alkoholfria drycker, restaurang- och cateringtjänster samt liftkort och hotellrum har 12-procentig moms. För i princip alla andra momspliktiga varor och tjänster betalas 25 procent moms.

 

Även om kulturmomsen på 6 procent omfattar musikkonserter gäller den högsta momsnivån 25 procent om konserten klassas som dansevenemang. Gränsdragningen mellan vad som ska klassas som konsert respektive danstillställning är svår att motivera, men den högre momssatsen tillämpas om arrangemanget innehåller möjligheter till dans.

 

Det finns exempel där konsertbesökare fick betala 25 procent moms istället för 6 procent pga. att det fanns en minidansbana intill scenen där 4–5 par fick plats samtidigt. I och med detta hade nämligen arrangemanget klassats om från att ha varit en konsert till att betraktas som danstillställning.

För att förenkla och komma ifrån den svårmotiverade gränsdragningen bör Sverige i likhet med vårt grannland Norge tillämpa en enhetlig kulturmoms för musikkonserter oavsett om det ges möjlighet för konsertdeltagarna att röra sig till musiken eller ej.

 

Mervärdesskattesatserna bör därmed ses över så att enhetlighet mellan olika musikgenrer uppnås. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Lars-Axel Nordell (KD)