Motion till riksdagen
2015/16:2253
av Mikael Oscarsson (KD)

Namnändring av Arlanda Airport till Raoul Wallenberg Airport


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra namn på Arlanda Airport till Raoul Wallenberg Airport och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I samband med att en amerikansk president för första gången besökte Sverige för två år sedan prioriterade Barack Obama att besöka synagogan i Stockholm för att hedra minnet av Raoul Wallenberg. Denne enastående svensk räddade livet på tiotusentals judar i Budapest under andra världskrigets slutskede och kallas idag hjälte av människor över hela världen. 2012 skulle Raoul Wallenberg ha fyllt 100 år. Jubileet uppmärksammades stort på flera platser i världen.

 

Wallenbergs unika humanitära insatser under andra världskriget fick genom presidentbesöket och minnesåret 2012 uppmärksamhet världen över. Sannolikt är han den svensk vars insats har varit viktigast för mänskligheten under 1900-talet, under en tid då alltför få ville eller vågade kämpa mot nazisterna eller rädda judar undan Förintelsen. Därför är det utmärkt att Raoul Wallenberg-dagen den 27 augusti har instiftats på nationell nivå. Wallenberg-året blir därmed inte en engångsföreteelse.

 

Raoul Wallenberg är Sveriges mest kände svensk i utlandet, hedersmedborgare i fem länder (USA, Kanada, Australien, Ungern och Israel) och med ca 32 monument utomlands.

 

Mer behöver dock göras i Sverige för att minna om det inspirerande mod och stordåd som Raoul Wallenberg genomförde. Jag föreslår därför att Arlanda Airport döps om till Raoul Wallenberg Airport. Raoul Wallenbergs namn förtjänar att flyga världen kring som en påminnelse om vad den enskilde medborgaren kan göra om mod och medmänsklighet finns.

 

Många länder har hedrat sina mest förtjänstfulla medborgare genom att namnge viktiga flygplatser efter dem: John F Kennedy (bl.a. New York City, USA) och Ronald Reagan (Washington DC, USA), Lech Wałęsa (Gdańsk, Polen) och Konrad Adenauer (Cologne/Bonn, Tyskland), Václav Havel (Prag, Tjeckien) och Moder Teresa (Tirana, Albanien).

 

Ett namn på en flygplats blir allmänt använt. Människor minns och påminns om vad upphovsmannen eller kvinnan har gjort. Vad vore då mer naturligt än att skänka den största, internationella flygplatsen i Raoul Wallenbergs hemstad Stockholm hans namn?

 

Raoul Wallenbergs flygplats skulle bli en tydlig internationell symbol för den störste humanitära hjälten i svensk historia. Raoul Wallenbergs namn är även förknippat med de skyddspass han utfärdade, vilket ger en djup symbolik i kopplingen till en flygplats och flygresenärernas pass. Det vore också en manifestation till stöd för en svensk vars öde alltför länge möttes med passivitet och undfallenhet.

 

Att uppkalla Stockholms största flygplats efter Raoul Wallenberg skulle också bli en viktig signal i en tid då främlingsfientligheten åter vinner terräng. Det blir en signal till antisemiter och andra främlingsfientliga, såväl i Sverige som utomlands. Det är rätt, riktigt och helt i tiden att göra detta nu, innan de sista överlevarna dör och Raoul Wallenberg riskerar att falla mer i glömska.

 

Som statligt bolag är Swedavia AB, med drift av flygplatser i Sverige som huvudverksamhet, underställd riksdagen. Vår uppmaning med denna motion är att be riksdagen besluta om namnändring av nuvarande Arlanda Airport till Raoul Wallenberg Airport.

 

Namnbytet är en tydlig gest för att hedra den svensk som i modern tid är mest värd att hedras. Samtidigt som vi slår ett slag för landet Sverige som fostrade fram en av andra världskrigets få hjältar.

 

Mikael Oscarsson (KD)