Motion till riksdagen
2015/16:2245
av Per Åsling m.fl. (C, M, FP, KD)

Information om jobbskatteavdragets effekt på sysselsättningen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att uppdra åt Skatteverket att informera allmänheten om jobbskatteavdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Avdrag motsvarande jobbskatteavdraget används i ett stort antal länder för att öka sysselsättningen. Jobbskatteavdrag är utvärderade i bred internationell forskningslitteratur och har tydligt positiva effekter på sysselsättningen. Svenska bedömare såsom Konjunkturinstitutet, Finansdepartementet, LO och Finanspolitiska rådet är eniga om att jobbskatteavdraget har en tydlig sysselsättningsskapande effekt i Sverige. Finansdepartementet bedömer att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen med cirka 120 000 jobb. Ledande ekonomer menar att en avtrappning av jobbskatteavdraget har negativa effekter för ekonomin och inte bidrar till att förstärka de offentliga finanserna.

Jobbskatteavdraget underlättar insteget på arbetsmarknaden och är gynnsamt för till exempel kvinnors sysselsättning. Forskning visar att ökad information om jobbskatteavdraget ytterligare kan förstärka den positiva sysselsättningseffekten. Bland annat Riksrevisionen har därför gett regeringen rådet att uppdra till Skatteverket att öka informationen kring jobbskatteavdraget. Vi vill att Skatteverket ges ett särskilt uppdrag att informera allmänheten om jobbskatteavdragets påverkan på den totala beskattningen av arbetsinkomster.

 

Per Åsling (C)

 

Niklas Wykman (M)

Mats Persson (FP)

Aron Modig (KD)