Motion till riksdagen
2015/16:2241
av Niklas Wykman m.fl. (M)

Utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen anvisar anslagen för 2016 inom utgiftsområde 3 Skatt, tull och exekution enligt förslaget i tabell 1 i motionen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket ett särskilt uppdrag för att utreda finansieringen av terrorism och tillkännager detta för regeringen.

 

Sammanfattning

Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket bör få ett särskilt uppdrag för att utreda finansieringen av terrorism. Därför vill vi öka anslaget till dessa två myndigheter med totalt 10 miljoner kronor per år. Avseende utgiftsområde 3 föreslår vi därmed att Skatteverkets anslag höjs med 5 miljoner kronor. För att finansiera prioriterade satsningar görs en justering av de anslag som berörs av PLO-uppräkning. Effekten blir att uppräkningen av vissa anslag blir något lägre jämfört med regeringens förslag.

 

Anslagsanvisning

Tabell 1. Moderaternas förslag till anslag för år 2016 uttryckt som differens gentemot regeringens förslag (miljoner kronor).

 

 

 

 

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (M)

1:1

Skatteverket

7 194 417

+5 000

1:2

Kronofogdemyndigheten

1 861 359

 

1:3

Tullverket

1 727 170

 

 

Nya anslag

 

 

 

Justerad PLO-uppräkning

 

 

 

Summa

10 782 946

+5 000

 

 

Politikens inriktning

Ett särskilt uppdrag för att utreda finansieringen av terrorism

För att bekämpa terrorismen behöver vi komma åt dess finansiärer. Trots att Sverige har hög kompetens för att utreda ekonomisk brottslighet används den inte på bästa sätt för att komma åt terrorfinansiärer. Detta är en tydlig svaghet i kampen mot terrorism.

Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket bör få ett särskilt uppdrag för att utreda finansieringen av terrorism. För att finansiera utredningen bör anslagen till dessa två myndigheter öka med 10 miljoner kronor per år. Skatteverkets anslag föreslås höjas med 5 miljoner kronor per år.

Minskad uppräkning av förvaltningsanslag

För att finansiera prioriterade satsningar görs en justering av de anslag som berörs av PLO-uppräkning. Effekten blir att uppräkningen av vissa anslag blir något lägre jämfört med regeringens förslag.

 

Niklas Wykman (M)

 

Maria Plass (M)

Helena Bouveng (M)

Anette Åkesson (M)

Erik Andersson (M)