Motion till riksdagen
2015/16:2220
av Stefan Nilsson (MP)

Inför en lex Nora


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en lex Nora och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det behövs en direktmöjlighet för unga som upplever missförhållanden i kontakt med psykiatrin (öppen eller sluten vård) att anmäla dessa missförhållanden till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). De anmälningsmöjligheter som finns i dagsläget kan inte anses tillräckliga.

En bra benämning på denna funktion skulle kunna vara Lex Nora. Detta syftar på en flickas erfarenheter av psykiatrin och socialtjänst som skildras i radiodokumentären ”Den fastspända flickan” från 2013, bland annat via inspelat material. Flickan kallades i programmet för Nora. En rad uppenbara felaktigheter och direkta övergrepp uppenbarades i detta ärende utan att någon hade larmat. Man frågar sig hur det kunde vara möjligt trots att så många hade insyn i hennes situation.

Det behövs en Lex Nora, som innebär att barn och unga i kontakt med psykiatrin vid missförhållanden eller känsla av missförhållanden ska kunna ta direktkontakt med IVO. De ska själva kunna ringa direkt till IVO, på ett särskilt telefonnummer eller via e-mail, och de ska bli mottagna av erfarna handläggare med särskild kompetens. Barn och unga som mår psykiskt dåligt befinner sig i en utsatt situation. Lex Nora skulle vara en viktig funktion som stärker deras rättigheter. Det blir samtidigt en viktig form av direkttillsyn för IVO och kan leda till förbättrad kvalitet inom psykiatrin.

 

 

Stefan Nilsson (MP)