Motion till riksdagen
2015/16:2209
av Monica Haider m.fl. (S)

Statliga myndigheters närvaro i hela landet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behovet av statlig närvaro i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En tredjedel av Sveriges befolkning bor på landsbygden och två tredjedelar i storstadsregionerna och det är viktigt att den statliga servicen finns i hela landet. De senaste åren har vi sett en kraftig centralisering av våra statliga myndigheter. Huvudkontoren centraliseras till Stockholm och ute i landet sker en centralisering från de mindre kommunerna till residensstäderna. Det är även så att motsvarande centralisering sker inom våra storstadsområden – verksamhet flyttas från förorter in till centrala stadskärnan. Den statliga servicen försämras och arbetsmarknaden koncentreras till färre orter. Allt fler medborgare hänvisar till myndigheters hemsidor och får allt sämre förutsättningar till personliga möten med handläggare – något som inte minst drabbar äldre, funktionshindrade och nyanlända. Flera års frånvaro av regionalpolitisk statlig styrning har också lett till att statliga arbetstillfällen försvinner, och att antalet arbetstillfällen med krav på akademisk utbildning minskar på mindre orter. Ur ett regionalt tillväxtperspektiv behövs motsatsen – en blandad arbetsmarknad med behov av olika kompetenser och en tillgänglig statlig service för företag och medborgare.

Regeringen har tydligt deklarerat vikten av regionalpolitiska överväganden och betonat vikten av att statlig service finns tillgänglig i hela landet. Besked om uppdraget till Statskontoret att se över de statliga myndigheternas lokalisering är ett utmärkt initiativ. Det är nu angeläget att översynen sker skyndsamt och att regeringen återkommer till riksdagen med förslag som säkerställer att statlig service erbjuds och utförs i hela landet.

 

Monica Haider (S)

 

Tomas Eneroth (S)

Johanna Haraldsson (S)