Godstransporterna ökar konstant och de flesta analyser tyder på att de globala transporterna kommer att fortsätta att öka de kommande åren, eftersom handeln fortsätter växa. Godstransporter på väg står för en stor del av ökningen.
Mycket talar för att det är önskvärt att fler godstransporter kan ske som sjö- och järnvägstransporter, inte minst för att minska belastningen på vårt klimat. Eftersom det råder stor trängsel på infrastrukturen på land, finns det goda skäl att försöka flytta större godsmängder till sjövägarna.
EU:s utvidgning har inneburit förändrade förutsättningar för de nordiska ländernas transportsystem. Sjöfartens betydelse för den ekonomiska integrationen kring Östersjön har ökat.
För att lyckas åstadkomma ett väl fungerande och miljövänligt transportsystem krävs bland annat en sammanhållen politik där svenska hamnar har en nyckelposition.
Det bör för godstransporter pekas ut ett antal särskilt strategiska hamnar. För dessa bör planering av infrastruktursatsningar inom sjöfarten samordnas med den som finns för vägar och järnvägar. Sjöfartsverket ges ett ökat ansvar för farledsanslutningar till dessa hamnar.
De ur strategisk synpunkt utpekade hamnarna måste ges en särställning vid prioritering av statliga infrastrukturinvesteringar.
Norrköpings hamn är en av landets största hamnar, där det hanterade godsvärdet utgör en betydande del av det samlade varuvärdet av import och export över Sveriges hamnar. Hamnen har av de olika transportmyndigheterna och näringslivet pekats ut som en av fyra betydelsefulla intermodala noder inom den nordiska triangeln.
Mattias Ottosson (S) |
|
Anna-Lena Sörenson (S) |
Eva Lindh (S) |
Teresa Carvalho (S) |
|