Motion till riksdagen
2015/16:2201
av Mattias Ottosson m.fl. (S)

E22


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att fullfölja ombyggnationen av E22 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Genomfarten på E22:an i Söderköping är till stor del endast nio meter bred, hastighetsbegränsad till 50 km/timmen, har fem trafiksignaler och en öppningsbar bro över Göta kanal. Under långa perioder speciellt sommartid råder allmänt kaos och långa köer. Vägverket konstaterade redan 1994 i en utredning att trafiksystemet inte skulle klara den ökade trafikmängden. Detta har numera bevisats i praktiken.

Organisationen Företagarna i Skåne, Blekinge, Kalmar och Östergötland har tagit fram en rapport med bland annat en analys av effekterna av E22 med 110-standard. Av denna analys framgår att en förbifart omedelbart skulle leda till en regionförstoring och därmed högre effekt i ekonomin. De trafiksäkerhetsvinster som följer har även stor samhällsekonomisk betydelse. Arbetskraftspendlingen underlättas och därmed skapas allt större arbetsmarknadsregioner, vilka blir alltmer ekonomiskt effektiva och tillväxtskapande.

Trafikverket har fått regeringens uppdrag att inleda byggandet av Förbifart Söderköping 2017. Det är angeläget att förbifarten på E22 förbi Söderköping prioriteras oavsett sträckdragning, akveduktlösning eller andra saker som fortfarande är oklara. En försening av byggstarten skulle innebära svåra konsekvenser för regionen.

 

Mattias Ottosson (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Eva Lindh (S)

Teresa Carvalho (S)