Motion till riksdagen
2015/16:2200
av Hans Hoff (S)

Tillståndskrav för bingo


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över länsstyrelsernas möjligheter att kräva tillstånd för arrangemang som enligt lotterilagen är undantagna från kravet, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Enligt lotterilagen (1994:1000), som även reglerar bingospel, behövs inte tillstånd för bingo som arrangeras av en ideell förening och där spelet anordnas inom det för spelet avsedda området med låga insatser och låga vinster. Denna bestämmelse tillämpas olika av landets olika länsstyrelser.

I Falkenbergs kommun finns det till exempel en träffpunkt, där man bedriver olika typer av social verksamhet för äldre. Det handlar om att umgås, att läsa böcker och att träffa andra äldre. En av de tänkta aktiviteterna är bingospel med mycket låga insatser och med vinster av marginellt värde. Spelet anordnas i slutet sällskap för ett begränsat antal förhandsanmälda deltagare. Ändå anser länsstyrelsen att detta inte bara kräver ett tillstånd, utan även två kontrollanter. Kostnaden för dessa skulle vida överstiga intäkterna för spelet och göra en populär aktivitet omöjlig att genomföra. Varför försvåra för små lokala verksamheter som främjar lokalt föreningsliv och offentliga verksamheter?  Låt dessa verksamheter bedriva sitt spel för att öka trivseln för de som deltar.

 

Hans Hoff (S)