De fossila bränslenas negativa effekt på klimatet har inte undgått någon. Ett potentiellt alternativ till förbränningsmotorn med en ständig teknisk utveckling är elbilen. Trots elbilens bevisade potential att på längre sikt helt och hållet ersätta diesel och bensinbilar går elbilsförsäljningen i Sverige trögt. Idag är fortfarande 88 procent av fordonsflottan beroende av fossila drivmedel.
För att förändra detta krävs det att vi vågar gå före när det kommer till elfordon. Ett positivt exempel är Electricity-satsningen i Göteborg där busslinje 55 trafikeras av helelektriska bussar mellan Johanneberg science park och Lindholmen science park.
I Sverige såldes förra året 6 000 elbilar, varav en fjärdedel var renodlade elbilar och resten laddhybrider. Det är en blygsam siffra relativt sett till andra länder. I början av 2015 stod t.ex. elbilar för 33 procent av alla nyregistrerade bilar i Norge.
De satsningar som regeringen nu har aviserat att den vill göra på bland annat solceller, elbilar och elbussar är förvisso historiska och är en bra start. Om regeringens mål om en fossilfri fordonsflotta ska bli verklighet 2030 kommer det att behövas fler initiativ från politiken.
Elbilens fördelar kommer till ett pris. De kostar ett par hundra tusen mer än ett motsvarande fordon med fossil förbränningsmotor och körsträckan är idag på de flesta bilar fortfarande kraftigt begränsad. Det behövs alltså fler incitament för potentiella elbilsägare för att Sverige ska få fler elbilar rullande på vägarna.
Det krävs dessutom bland annat fler laddstolpar som underlättar uppladdning av elbilen för elbilsägaren. På så sätt kan osäkerheten kring en av elbilens brister övervinnas och fler elbilar säljas.
Johan Büser (S) |
|