Idag är hela det svenska samhället uppbyggt med datorstöd. De flesta varor och tjänster som säljs innehåller, eller är skapade med hjälp av datorer och datorprogram. It och telekom har stått för, och står alltjämt för, en stor del av svensk tillväxt. Traditionellt har it och telekom varit starka också i Europa men den globala konkurrensen hårdnar. EU har insett vikten av att stärka kompetensen inom den digitala utvecklingen och har tagit flera initiativ, bland annat Grand Coalition for Digital Jobs. Inom ramen för detta EU-omfattande partnerskap i hela Europa arbetar industrin, utbildningsorgan och myndigheter med att väcka ungas intresse för it. Syftet är att skapa tillväxt och fler jobb, inte bara inom it-industrin.
EU-kommissionen har identifierat digital kompetens som en av åtta framtida nyckelkompetenser. Inom ramen för EU-programmet för flera digitala jobb görs också satsningar för att barn tidigt ska få pröva på och lära sig programmering. I en internationell jämförelse är svenska skolor mycket bra på att tillhandahålla datorer och andra digitala verktyg, men dessvärre har skolorna alltför länge stått utan strategiskt stöd för utveckling av digital pedagogik. Möjligheten att stärka skolorna i digitaliseringen bör ses över. Programmering är en del av digitaliseringen som bör övervägas att komma fler elever tidigt till del.
Att prova på programmering är ett sätt att skapa en naturlig kontakt med innehållet i de produkter och tjänster som skapas i ett växande segment av näringslivet. Att tidigt lära sig att till exempel programmera ett spel kan vara ett sätt att utveckla ett intresse till ett yrkesval. Det ger också en förståelse för villkoren och innehållet i de datorstödda produkter och tjänster vi dagligen använder både i vardagen, i yrkeslivet och som medborgare. Det gör dagens elever i större utsträckning till medvetna producenter av innehåll, istället för att nöja sig med rollen som konsument. Idag är det enstaka skolor och framför allt enstaka lärare som arbetar målmedvetet att ge utrymme för programmering inom de olika ämnen där det kan passa.
Att ge fler elever möjlighet att lära sig programmering är ett sätt att stärka elevernas digitala kompetens och därigenom stärka Sveriges näringsliv och att skapa fler jobb. Det finns starka skäl som talar för att ta vara på ungas intresse för digitala verktyg redan tidigt.
Johan Büser (S) |
|