Motion till riksdagen
2015/16:2175
av Stina Bergström (MP)

Miljöanpassad skoterlagstiftning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av en översyn av terrängkörningslagen för att miljöanpassa skoteråkningen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är en av vinterns mest underbara dagar och många människor har skidat ut i naturen för att njuta av tystnaden, andas frisk luft och ladda inför kommande arbetsdagar. Då bryts tystnaden och luften fylls av avgasmättad rök. Timme efter timme åker snöskotrarna runt i terrängen och på den frusna sjön. Och skidåkarna som letade efter ett ställe fredat från buller och avgaser drog återigen en nitlott.

De senaste åren har antalet skotrar i Sverige ökat kraftigt. De blir också större och starkare och områden som förut inte var tillgängliga för skoteråkare kommer man nu lätt åt. Även skoterolyckorna ökar. Liksom lavinfaran då det har blivit en sport att köra så högt upp som möjligt upp för branta fjäll.

Snöskotrarna orsakar också allt fler skador på känslig natur då de allt högre skoterkammarna river bort all snön och river upp den känsliga vegetationen under snön som tar lång tid att reproducera sig. Det säljs idag snöskotrar som inte kan köras på skoterleder utan är byggda för nöjesåkning i lössnö.

Nuvarande terrängfordonslag är från 1975. Lagen förbjuder i princip all terrängkörning på barmark, men är otydlig när det gäller körning på snötäckt mark. Naturvårdsverket har föreslagit att en statlig utredning tillsätts för att se över behovet av förändringar i terrängkörningslagstiftningen. Mycket har hänt på 40 år. Lagen skrevs under en tid då terrängfordon var arbetsfordon. Vi har idag 10 ggr så många snöskotrar och många används bara för nöjesåkning.

Enligt gällande praxis är de svenska reglerna kring skoterkörning de mest tillåtande i världen. Är det bara tillräckligt med snötäcke, och inte ungskog, är det lagligt att köra snöskoter var som helst utom där det är förbjudet, dvs. på de vägar och områden som kommuner och länsstyrelser har utfärdat förbud på.

I vårt grannland Norge har man en omvänd lagstiftning. Nöjesåkning med snöskoter är i princip förbjudet utom på utpekade leder och områden. Att åka på skidtur i de norska fjällen är därför en helt annan naturupplevelse än i de svenska. Till gagn för den norska fjällturismen. I de norska fjällen är de skotrar man möter nyttotrafik.

Även i Sverige måste vi hitta en balans mellan de som tycker det är roligt att köra snöskoter och de som vill uppleva tystnaden i skidspåren. Detta är även en viktig fråga för markägarna och för de företag som arbetar med naturturism.  Jag anser att vi bör följa Norges exempel och bara tillåta nöjesåkning på skoterleder och i speciellt utpekade friåkningsområden. På det viset slipper någon dra nitlotten en av vinterns underbara dagar.

 

Stina Bergström (MP)