Motion till riksdagen
2015/16:2162
av Mattias Jonsson och Adnan Dibrani (båda S)

Användningen av plastpåsar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen ska verka för minskad användning av plastpåsar till förmån för alternativa lösningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Bangladesh, Kalifornien, Sydafrika och Rwanda (redan 2008) är några av de länder där man redan har infört ett förbud emot plastpåsar. Italien, Belgien och Irland har genom beskattning och ekonomiska styrmedel minskat sin användning av plastpåsar med upp emot 94 procent.

Vad gör vi?

Det finns i dagsläget en debatt i EU om hur man på bästa sätt ska minska förbrukningen av plastkassar, ett mål är en minskning på 80 procent fram till 2019. Detta som ett resultat av den otroliga konsumtionen av plastpåsar årligen i EU. I snitt använder den europeiska medborgaren ungefär 200 plastpåsar/år, d.v.s. runt 100 miljarder påsar/år, där vi svenskar står för dryga miljarden.

Av dessa 100 miljarder plastpåsar beräknar man att cirka 8 miljarder ej omhändertas och på ett eller annat sätt hamnar i naturen, och slutligen i våra hav. Där tar det flera hundra år för naturen att bryta ned dem, för något som vi oftast bara använder i några minuter. Många kanske känner till den enorma ”sop-ön” i Stilla havet. Men det finns liknande fenomen på närmare håll, närmare bestämt i Medelhavet där cirka 250 miljarder plastartiklar flyter runt och skapar stora miljöproblem. Om vi ser på ännu närmare håll så har 94 procent av alla fåglar i Nordsjön enligt en undersökning av Europakommissionen plastpartiklar i sina magar. Eller för den delen när man åker båt längs västkusten ser man plastavfall i var och varannan bergsskreva.

Utöver denna nedskräpning, som både kostar miljontals kronor i renhållning och som förstör vår marina miljö med mikroplaster på ett sätt som inte går att beräkna kostnaderna av, så kan den påverka vår allt viktigare turism negativt.

För även om vi i Sverige är bland de bästa länder i världen på att återvinna mjuk- och hårdplast så kan vi alltid bli bättre, ett föredöme för övriga Europa. Därmed anser vi att regeringen ska verka för minskad användning av plastpåsar till förmån för alternativa lösningar. Målet måste vara att vi på sikt helt måste sluta använda plastpåsar.

Det handlar inte enbart om att minska de direkt negativa miljökonsekvenserna, utan kanske mer om en symbolisk fråga, ett statement att vi vill bort från dagens slit- och släng-samhälle.

 

Mattias Jonsson (S)

Adnan Dibrani (S)