Enskilda privatpersoners möjlighet att överklaga kommunala beslut är ett viktigt inslag i demokratin men det skapar även problem. Kommunerna hindras från att planera sin verksamhet på ett bra och effektivt sätt.
Överklaganden används idag i allt högre grad för att stoppa tilltänkta förändringar och nyetableringar. Dagens system gynnar ensidigt den enskilde och beaktar inte tillräckligt övriga invånares intressen. Vid ett avslag på ett överklagat beslut finns en hänvisning till nästa instans, vilket mycket ofta utnyttjas. Proceduren kan idag ta så lång tid att förutsättningarna för ärendet ofta hinner förändras för mycket. Frestelsen att överklaga för att bara ”försena” allt istället för att göra det av sakskäl förstärks av nuvarande läge.
Även om skälen till överklaganden ibland saknar relevans fördröjs ärenden i många år innan det avgörs. Långa handläggningstider medför att kommunernas möjlighet att planera och utveckla blir kraftigt beskurna. För att allmänhetens intresse ska främjas måste handläggningstiderna kortas väsentligt. Att bestämma ett slutdatum för ärenden bör kunna göras.
Möjligheten att överklaga ska finnas kvar, för den är viktig. Handläggningstiderna måste ändå bli mycket kortare för att planeringsinstrumenten ska bli effektiva. Det kan inte vara rimligt att enskildas makt över flertalet blir så stor att processer stoppas helt.
Catharina Bråkenhielm (S) |
|
Jan-Olof Larsson (S) |
Kenneth G Forslund (S) |