Motion till riksdagen
2015/16:2157
av Catharina Bråkenhielm (S)

Avlida utomlands


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av reglerna för svenska medborgare som avlider utomlands och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag är det många människor som reser runt om i världen, de allra flesta på korta semesterresor.

Men ett antal människor, framförallt yngre, beger sig ut på längre oplanerade resor och vitas långa tider runt om i världen.

Om något allvarligt händer som gör att man avlider under sin utlandsvistelse finns det ett försäkringsskydd om du bokat din resa med ett resebolag och man har även ett skydd via sin hemförsäkring.

Dock gäller dessa försäkringsskydd endast vistelse som understiger 45 dagar.

Om man som många unga personer och andra personer utan stadig hemvist på någon egen adress saknar hemförsäkring, bor inneboende eller stannar borta längre än 45 dagar finns inget skyddsnät alls.

Att anhöriga vid dödsfall då ska betala för hemtransporten av sin anhörig helt ur egen ficka är för många en omöjlighet då en sådan hemtransport kostar mellan 100 000 – 200 000 kronor.

Efter tsunamikatastrofen förtydligades regelverket och skärptes, dock till nackdel för dem som inte har ett fast boende eller visats längre borta än 45 dagar.

Detta gör att det för många som mist sin anhörig utomlands blir ytterligare en smärtsam katastrof.

 

Catharina Bråkenhielm (S)