Motion till riksdagen
2015/16:2150
av Åsa Lindestam m.fl. (S)

Lekterapi


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillgängliggöra kunskapen om lekterapi till berörda yrkeskategorier och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Små barn har inget språk. De kan inte förmedla sina känslor via tal som vi vuxna kan. När barn utsätts för svåra traumatiska händelser i sin omedelbara närhet behöver de också förmedla till sin omvärld vad de upplever. Genom att leka och rita kan de förmedla och försöka förklara den oerhörda känsla av vanmakt och oförståelse som de upplever. Genom leken kan de försöka förstå den omvärld som drabbar dem och lindra sin ångest.

En särskild metod har utarbetats för detta arbete för barn i åldern 4–10 år. Pionjär för detta har varit Laila Lindberg, Söderhamn, lekpedagog, numera avliden. Metoden riktar sig till barn som till exempel har upplevt krigssituationer eller bevittnat en svår trafikolycka. Ett litet barn kan inte förstå svåra händelser som en nära anhörigs död, misshandel eller sexuella övergrepp. Det krävs lyhördhet och professionell hjälp under lång tid. Barn som inte får stöd att bearbeta sina intryck riskerar att drabbas av stark rädsla och panik, som sedan övergår i apati och att barnet stänger av sina känslor. När orden saknas är det av största vikt att barnet får gestalta det som hänt, till exempel genom lek. Med rätt bemötande och i vissa fall behandling kan det bli möjligt för den som varit utsatt att leva vidare och hitta en mening med livet.

 

Åsa Lindestam (S)

 

Agneta Gille (S)

Arhe Hamednaca (S)

Carina Ohlsson (S)

Hillevi Larsson (S)

Isak From (S)

Kerstin Nilsson (S)

Lawen Redar (S)

Monica Green (S)

Paula Holmqvist (S)

Shadiye Heydari (S)

Teresa Carvalho (S)

Veronica Lindholm (S)

Yasmine Larsson (S)

Ann-Christin Ahlberg (S)

Jasenko Omanovic (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)