Motion till riksdagen
2015/16:2130
av Linus Bylund m.fl. (SD)

Föräldradagar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att föräldraledigheten ska delas upp enligt föräldrarnas egen önskan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige har föräldrar rätt att vara helt lediga från barnets födelse fram tills barnet är 18 månader gammalt. Dessa 480 dagar delas i dag mellan föräldrarna, varav 60 dagar är reserverade för den enskilde föräldern. Vi menar att det är fel att kvotera föräldradagarna, istället bör det vara upp till berörd familj att fördela dem i enlighet med varje enskild familjs unika och högst privata önskemål.

 

Rent allmänt är det vanskligt att använda vårt gemensamma och fortfarande i hög grad omtyckta välfärdssystem för att bedriva ideologiskt betingad styrning av medborgarnas livsval. Politiska pekpinnar som sträcker sig ända in i familjernas egna hem och vardag är illa omtyckta av det stora flertalet medborgare och den typ av klåfingrighet som kvotering av uttaget av föräldraförsäkringen är riskerar att på sikt sänka förtroendet för hela vårt välfärdssystem.

 

Det är hög tid att vi låter Sveriges familjer själva få disponera tiden med varandra utan statlig inblandning.

 

Linus Bylund (SD)

 

Markus Wiechel (SD)

Jennie Åfeldt (SD)

David Lång (SD)