Efter den så kallade arabiska vårens utbrott och den syriska regeringens brutala motstånd mot alla opposition har säkerhetsläget i landet försämrats avsevärt. Den nuvarande närvaron av terrororganisationen IS har ytterligare försämrat läget i Syrien. På grund av detta beslutade Utrikesdepartementet den 29 mars 2012 att tills vidare reducera verksamhet och personal vid ambassaden i Damaskus. Den utsända personalen är numera baserad i Beirut även om ambassaden i Damaskus fortfarande är öppen och bemanningen där är avhängig säkerhetsläget.
Kriget i Syrien är nu på väg in på sitt femte år och än finns inget slut i sikte, situationen ser tvärt emot ut att förvärras. Sverigedemokraterna ser det som otroligt att säkerhetssituationen kommer att tillåta en fortsatt normal representation i Damaskus under de kommande åren, och även om så skulle bli fallet så är landet så instabilt att investeringar där är minst sagt riskfyllda.
Även om det finns mycket att förbättra i Libanons politiska liv är ändå landet en stabiliserande faktor för närområdet. Libanon är en viktig plats att ha representation för att kunna följa utvecklingen och den pågående flyktingkrisen i Mellanöstern. Libanon har tagit emot över 1 miljon flyktingar och om Sverige på allvar vill visa stöd för länder i krisens närområde är en grundförutsättning att vi har representation med en permanent ambassad i Libanon. Sverige hade dessutom fram till 2001 en ambassad i Libanon som lades ned av framförallt ekonomiska skäl. Idag finns ett konsulat i Beirut för Libanon och personal från Syriens ambassad som är placerad i Beirut. Även om förhoppningen om ett stabiliserat läge i Syrien och möjlighet att åter ha en ambassad där blir nuvarande lösning i Beirut ohållbar i längden. Sammantaget talar omständigheterna för att den bästa lösningen är att uppgradera beskickningen i Beirut till en fullvärdig ambassad med ansvar för Libanon och Syrien.
Julia Kronlid (SD) |
|