Motion till riksdagen
2015/16:2079
av Runar Filper m.fl. (SD)

Krafttag mot kriminell djurrättsaktivism


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ålägga Rikspolisstyrelsen att ta ett nationellt helhetsansvar för att kartlägga, bekämpa och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att öka straffsatserna för kriminell djurrättsaktivism och tillkännager detta för regeringen.

 

Kriminella djurrättsaktivister

Utövare av laglig näringsverksamhet utsätts återkommande för brott av individer och organisationer som ställer sig över lagen och trakasserar å det grövsta utvalda animalieproducenter och företag som sysslar med vidareförädling av animalieprodukter som till exempel skinn. I många fall är det duktiga företagare som följer alla regler som ställs på dem och arbetar aktivt med djuromsorg. Tyvärr verkar det vara fritt fram för djurrättsaktivisterna att återkommande hota och skada människor, djur och egendom.

Brotten kan bestå till exempel av mordhot, anlagda bränder, materiell förstörelse och utsläppta djur. Hot, hat och brott drabbar både företagare och deras familjer och ibland till och med barnen, allt för att företagaren till slut ska ge upp och lägga ner sin verksamhet. Tyvärr lyckas de alltför ofta.

Det kan även konstateras att i de fall till exempel minkar släpps ut ur burarna så ägnar sig dessa djurrättsaktivister också åt kvalificerat djurplågeri.

 

Förövarna ingår inte sällan i välorganiserade rörelser och nätverk med förgreningar både inom och utanför landet, men ändå utreds dessa brott av lokala polismyndigheter.

Sverigedemokraterna anser att Rikspolisstyrelsen ska åläggas att ta ett nationellt helhetsansvar för att kartlägga, bekämpa och lagföra de individer och organisationer som ägnar sig åt kriminell djurrättsaktivism och öka straffsatserna för denna typ av brottslighet.

 

 

Runar Filper (SD)

 

Anders Forsberg (SD)

Martin Kinnunen (SD)

Josef Fransson (SD)