Motion till riksdagen
2015/16:2074
av Runar Filper m.fl. (SD)

Vapenlicens


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att reformera handläggningen av vapenlicens och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om handläggningstid för vapenlicens och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om utökad vapengarderob och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ändrad skrivning i vapenlagen för målskjutningsvapen och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om skytteförening och vapenlicens och tillkännager detta för regeringen.
  6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om intyg om lån av skjutvapen och tillkännager detta för regeringen.
  7. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om förvaring av ammunition och tillkännager detta för regeringen.

 

Motivering

För jägaren såväl som för sportskytten är vapnet ett nödvändigt redskap. Vapen kan självfallet användas för andra syften, men det är extremt sällsynt att legala vapen används för kriminell verksamhet.

 

Med anledning av detta ser vi med viss förundran på hur man från vissa håll vill inskränka möjligheterna att inneha legala vapen. Från Sverigedemokraternas sida ser vi inga direkta skäl till ytterligare inskränkningar, snarare behöver byråkratin förenklas och vapenlagstiftningen moderniseras.

 

Därför bör regelverket kring vapenlicenser ses över och förändra ärendegången till att bli effektivare och snabbare. Det skulle vara till fördel både för berörd myndighet, jägare, tävlingsskyttar och vapenhandlare.

 

Reformera handläggningen av vapenlicens

För att få vapenlicens idag tar det olika lång tid beroende på var i landet man bor. För många är det så klart frustrerande att vapenärenden har olika hög prioritet vid olika polismyndigheter och landsändar. Handläggningen av vapenlicenser bör avlastas polismyndigheten och effektiviseras genom att läggas på en ny jakt- och viltmyndighet.

 

Handläggningstid för vapenlicens

Avlastas polismyndigheten handläggningen av vapenlicenser bör man arbeta för att korta ned handläggningstiden och införa en tidsgräns på tre veckor för korrekt ifylld ansökan.

 

Utökad vapengarderob

Jägare och vapenägare som sedan tidigare införskaffat jägarexamen och vapenlicens skall rimligen inte behöva motivera nyttan av ett femte och sjätte vapen. Inte heller ska man behöva begränsa sig redan vid sex vapen. Har man tidigare godkänts som vapenägare utan några anmärkningar finns ingen rimlig anledning att försvåra innehav av fler vapen för olika typer av jakt. Samma person kan behöva ett älgjaktvapen och ett banvapen, likaväl som denne har behov av både hagelbössa och flera olika klassers kulvapen för olika typer av jakt. Vapeninnehavaren har redan kvalat in genom jägarexamen och vapenlicens, därför är dagens pålaga om en behovsmotivering överflödig.

 

Målskjutningsvapen

För att få licens för tävlingsvapen i pistolskytte och annan målskjutning kan handläggningen vara väldigt lång och inte alltid rak och enkel när det gäller vapen för målskjutning. I vapenlagen finns begreppet ”synnerliga skäl” för att få tillstånd att inneha enhandsvapen, men det finns anledning att ändra skrivningen.

 

Meningen kan inte få vara att försvåra och förhindra idrottsutövande och träningsskytte för seriösa ändamål som målskjutning. Här måste skrivningen i vapenlagen ändras till giltiga eller särskilda skäl.

 

Skytteförening och vapenlicens

Skytteföreningarna bör kräva utdrag ur belastningsregistret för medlemskap, vilket förvisso görs rutinmässigt idag, men det borde mer vara ett stadgat krav i kombination med någon form av skjutprov när man vill få licens på målskjutningsvapen, för att förhindra att vapen kommer i orätta händer.

 

Intyg om lån av skjutvapen

En jägare som vill fullfölja en jaktsäsong på exempelvis älg skall inte behöva begränsa sin jakttid till ett par veckor, på grund av att denne inte äger ändamålsenligt vapen. Därför skall auktoriserad vapenhandlare ha möjligheten att lämna ut låneintyg i fyrtiotvå dagar (sex veckor) efter att ansökan om lån av skjutvapen inkommit och godkänts.

 

Förvaring av ammunition

Har man vapenlicens skall man också äga möjligheten att kunna förvara ammunition till vapen man själv inte har licens för, om ammunitionen tillhör den vapenklass man redan är godkänd för finns ingen anledning att försvåra förvaring.

 

 

Runar Filper (SD)

 

Anders Forsberg (SD)

Martin Kinnunen (SD)