Motion till riksdagen
2015/16:2063
av Anders Forsberg (SD)

Radio- och tv-avgiften


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en förändrad finansieringsmodell för radio och tv och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringen gav den 5 mars 2015 en särskild utredare i uppdrag att analysera behovet av nya mediepolitiska insatser när presstödet i dess nuvarande form upphör (dir. 2015:26). 

I direktiven anförs att en utgångspunkt för analysen ska vara de demokratiska utmaningar som följer av medieutvecklingen och den förändrade medieanvändningen. Med utgångspunkt i analysen ska utredaren lämna förslag till utformning av nya mediepolitiska verktyg. 

 

I dagens moderna medielandskap är det enda rimliga att radio- och tv-avgiften avskaffas till förmån för en finansiering via skattsedeln. Detta då public service (trots allt) är att betrakta som ett allmänintresse samtidigt som man slipper den godtyckliga kopplingen till innehav av tv och olika varianter på teknisk apparatur. En sådan finansieringsmodell skulle också kunna avskaffa den dyrbara kontrollapparat och administration vars enda syfte är att driva in radio- och tv-avgiften. En förändrad finansieringsmodell skulle sammantaget gynna såväl public service-företagens möjligheter till en långsiktig ekonomisk planering som allmänhetens tilltro för finansieringssystemet.

 

Anders Forsberg (SD)