Motion till riksdagen
2015/16:2034
av Jeff Ahl (SD)

Grovt djurplågeri och djurplågeri mot tjänstedjur


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tjänstedjur bör skyddas av en ny lag om djurplågeri av tjänstedjur och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en ny lag, om grovt djurplågeri, och att straffet som utdöms för detta är mellan två och fyra år, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I Sverige räknas inte till exempel polisens hundar som ett djur utan som en egendom. Detta är ovärdigt ett land som Sverige där vi har hög moral vad avser hantering av våra djur. Om ett tjänstedjur utsätts för våld av något slag ska detta ses som ett extra allvarligt fall av djurplågeri och bör därför dömas hårdare än vanligt djurplågeri.

 

För djurplågeri döms man i Sverige till maximalt två år i fängelse, för grovt jaktbrott kan straffet utdömas till fyra år. Det är orimligt att den som allvarligt plågar ett tamdjur undkommer med lägre straff än någon som begår grovt jaktbrott. Således borde det utformas en ny lag om grovt djurplågeri. Straffet för detta bör kunna utdömas från 2 års fängelse till 4 års fängelse.

 

Jeff Ahl (SD)