Motion till riksdagen
2015/16:2033
av Jeff Ahl (SD)

Sjuksköterskeutbildning för undersköterskor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersköterskor med god kompetens och erfarenhet erbjuds förkortad utbildning till sjuksköterska, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det förekommer tyvärr resursslöseri i Sverige, ett tydligt slöseri med humant kapital som är vanligt förekommande är oförmågan att erfarenheter och tidigare utbildningar valideras när en person söker till en utbildning som rör sig inom samma kompetensområde som personen arbetat inom. Idag måste en undersköterska gå hela sjuksköterskeutbildningen för att bli legitimerad sjuksköterska. Rimligen borde en undersköterskas kompetens och erfarenheter vägas in när en ansökan kommer från denne. En anpassad utbildning för undersköterskor med erfarenhet och goda vitsord från sina chefer borde utformas. På så sätt tillvaratas deras kompetens och belastningen på utbildningssystemet minskar.

 

Myndigheter, verk och andra aktörer med god insikt och kunskap i området bör involveras för att utforma ett system så att detta kan implementeras.

 

 

Jeff Ahl (SD)