Motion till riksdagen
2015/16:2029
av Angelika Bengtsson (SD)

Valhemlighet med valsedel


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över Sveriges valsystem och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sveriges valsystem med valsedlar har fått en del kritik för att inte tillräckligt skydda väljarens valhemlighet. Att stå vid ett bord och öppet ta valsedlar från de olika partierna inskränker tanken med hemliga val då personerna i omgivningen öppet kan se vilka valsedlar man plockar med sig. Tanken med dagens system är att man ska plocka med sig valsedlar från varje parti. Tanken är god men den har slagit ut sin innebörd med de partier som ställer upp till val.

 

En annan aspekt i det hela är att vi de senaste åren läser att allt fler valsedlar försvinner och/eller göms undan på valdagen i vallokalen. Detta är givetvis oacceptabelt i en demokrati som värnar om rätten till att själv avgöra vad medborgaren ska rösta.

 

Danmark har i debatten föregått som ett gott exempel och jag anser att regeringen bör se över möjligheten att se över Sveriges valsystem och istället ta efter Danmark. Där har man en valsedel för alla partier och man kan därmed hålla valhemligheten intakt då ingen ser vad man kryssar och/eller vilket parti man anser rösta på.

 

Angelika Bengtsson (SD)