Motion till riksdagen
2015/16:2022
av Angelika Bengtsson (SD)

Alkoholförtäring vid sportarrangemang


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa en restriktion på alkoholförtäring vid sportarrangemang och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att sälja alkoholsvag dryck vid sportarrangemang och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sportarrangemang är för många en upplevelse. Antingen så utövar man själv en sport eller så ser man på och hejar fram sitt lag eller en idrottare. Oavsett vilket så skapar sportarrangemang känslor, oftast glädjande.

Vid stora sportarrangemang kan man idag ofta förtära och köpa alkohol. Detta kan de flesta personer konsumera med måtta. Men en del dock, tyvärr, slukar i sig lite för mycket för sitt eget bästa. Detta är varken bra för en sig själv eller för ens omgivning då det ofta även är barn som närvarar/deltar.

Vanligt förekommande vid berusat tillstånd är b.la. våld. En del antänder även pyroteknik. Detta är ingen förebild som barn bör vara i närheten av, varken i sportarrangemang eller andra tillfällen. Det skapar även en vantrivsel om man inte kan koncentrera sig på sporten som man är där för utan för ens omgivning och ens säkerhet.

Vid högriskmatcher, om man tar fotboll som ett exempel, bör man istället sälja alkoholsvagare drycker. Utöver det bör man även införa en restriktiv alkoholförtäring såsom redan finns om man är ute på krogen.

Signalen man sänder ut när man blandar sport och alkohol är ingen förebild som barn bör ta efter. Därför bör vuxna vara ett föredöme och uppträda med gott exempel för allas trevnads skull på läktaren.

 

Angelika Bengtsson (SD)