Varje år följer allt ifrån fotbollsentusiaster till barnfamiljer sina lag i allsvenskan. Varje år kan vi även läsa att vissa fortsätter att tända på pyroteknik såsom exempelvis bengaler under matchens gång. Pyroteknik är idag olagligt att tända på enligt svensk lagstiftning vid sportarrangemang. Trots lagstiftning sker ett användande av pyroteknik mitt under pågående match.
Det finns en del som anser att pyroteknik höjer stämningen på arenan och ”hör till” under exempelvis en fotbolls- eller ishockeymatch. En del anser att det är en del av fotbollskulturen. Oavsett vad man har för åsikter kring pyroteknik så är en sak säker, pyroteknik är olagligt och riskerna med användandet väger inte upp till en avkriminalisering.
Riskerna med pyroteknik är många. Bland annat kan kläder och textilier fatta eld, rökutveckling kan besvära personer med allergi/astma vilket ger andningssvårigheter, brännskador för personer som antänder samt ens omgivning.
Idag får inte vakterna vid biljettinsläpp visitera kroppens alla delar, endast görs en lättare kroppsvisitering. Här kan enkelt bengaler smugglas in i arenan/stadion. Ett annat sätt att smuggla in bengaler är av personal. Polisen har medgett att de ej har resurser att ta hand om problematiken. Ansvaret ligger på fotbollsklubbarna att själva ansvara för säkerheten om pyroteknik skulle antändas. Ett lag som visat god vilja på att upphöra med bengaler är Malmö FF. Malmö FF har p.g.a. problematiken börjat med anställningar på deltid för sjuksköterskor och brandpersonal att försöka hålla en nivå där ingen kommer till skada.
Ett sätt att minska bengalantändningen har varit att inrätta tillträdesförbud. Detta innebär att personer som dels smugglat in bengaler, dels tänt på pyroteknik får tillträdesförbud på kommande matcher. Givetvis bör personen i fråga lagföras av polis. Centrala organisationer samt klubbar har i SOU 2012:23 uppgett att de önskar ett centralt register på personer med tillträdesförbud.
Angelika Bengtsson (SD) |
|