Motion till riksdagen
2015/16:2013
av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Elenergi som alternativ i pumplagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inkludera elenergi som ett förnybart drivmedel i lagen om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Syftet med införandet av pumplagen, eller lag (2005:1248) om skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel som den officiellt heter, var att öka tillgängligheten av förnyelsebara drivmedel och därmed även användningen. Samtidigt kan man konstatera att under åren 2006-2013 så har antalet mackar minskat från drygt 3800 till drygt 2700. Pumplagen har härvid varit en variabel i påskyndandet av dessa nedläggningar på framförallt landsbygden, där man med liten försäljningsvolym tvingats till nyinvesteringar i andra drivmedel som man säljer än mindre av.

 

Samtidigt så har det drivmedel som ger minst miljöpåverkan, elenergi, inte inkluderats i de alternativ som kan erbjudas. Något som borde vara självfallet utifrån ett miljöperspektiv och för att underlätta förutsättningar för de mindre aktörerna.

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)