Motion till riksdagen
2015/16:2012
av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Kommunalt veto vid etablering av asylboende


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra kommunerna delaktiga i processen kring etablerandet av asylboenden och ett kommunalt veto i dessa processer, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Till följd av att antalet asylsökanden kraftigt ökat till Sverige under senare år så har även antalet asylboenden ökat. En boendeform som blivit en egen bransch där det nu främst handlar om privata företag som startar och driver dessa boenden. När asylboendena etableras så har dessa ytterst sällan föregåtts av någon politisk hantering i de aktuella kommunerna och man saknar ofta helt möjligheten till påverkan från de berörda politiska församlingarna.

 

Detta trots att en etablering kan få stor påverkan för de verksamheter som kommunerna har ansvaret för som exempelvis både barnomsorgen och skolan. Kommunerna ställs istället inför ett fullbordat faktum när avtalen väl är på plats, vilket är en inskränkning i det kommunala självbestämmandet och som sätter det ur spel fullständigt.

 

Med bakgrund av detta så anser jag att kommunerna skall ges delaktighet i processen kring etablerandet av asylboenden och även ges ett kommunalt veto.

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)