Motion till riksdagen
2015/16:2005
av Richard Jomshof och Markus Wiechel (båda SD)

Nationell djurskyddspolis


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inrätta en nationell djurskyddspolis och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De flesta svenskar upprörs när djur far illa. Djurplågeri är något som inte tolereras och som väcker mycket starka känslor hos de flesta av oss. I själva verket finns det en lång tradition av ett starkt djurskydd i Sverige, ett djurskydd som är väl förankrat hos det svenska folket.

Eftersom djuren inte kan föra sin egen talan och är beroende av människans välvilja, är det viktigt med ett väl utvecklat djurskydd. Det är också viktigt att arbetet med djur och hanterandet av brott mot djur sköts på ett korrekt och effektivt sätt. Denna typ av arbete kräver dock ofta både resurser och specialkompetens som är ovanliga inom den ordinarie polisorganisationen.

I Stockholm inrättade därför polisen en särskild så kallad djurskyddspolis 2011, vars medlemmar arbetar på heltid mot djurplågeri och djurskyddsbrott.[1] Syftet med att inrätta en särskild djurskyddspolis är framförallt att samordna verksamheten och utveckla det förebyggande arbetet, samt att öka lagföringen och skapa en mer rättssäker hantering av brott mot djur.

Att inrättandet av en särskild djurskyddspolis har blivit en stor framgång, förstår man när den tidigare länspolismästaren Carin Götblad sammanfattar satsningen med följande ord:

”Den här satsningen leder till mindre lidande för både människor och djur. Det går att använda flera mjuka instrument som förelägganden och tillsyn. Det gör att vi kan hjälpa djurägare innan det går för långt och undvika att ärendena slutar med polisutredning. Men det är också viktigt att den som plågar djur får att kännbart straff.”2

 

Det finns ytterligare några län som valt att inrätta liknande tjänster. I exempelvis Norrbotten anställde Polisen en särskild djurpolis 2011. Detta för att effektivisera och säkra arbetet med djur som farit illa. ”Det är färre djur som faller mellan stolarna och handläggningen har blivit snabbare. Framförallt därför att polisen gör mindre fel”, säger Norrbottens djurpolis Martin Wass om satsningen. Wass berättar vidare att många poliser i länet ringer för att rådfråga honom i djurärenden.3

 

I Sverige har satsningarna på djurpoliser än så länge varit av mindre och lokal karaktär – vilket exemplen ovan visar – men finns i större utformning på bland annat Malta och i USA. De lokala satsningarna i Sverige har lyfts fram som ett föregångsexempel och har varit uppskattade av såväl polis som allmänheten. Vi vill se att det införs en djurskyddspolis på nationell nivå. För att denna djurskyddspolis inte ska ta resurser från den övriga polisverksamheten vill vi att det införs en särskild utbildning i syfte att rekrytera ny kompetent personal.

 

Richard Jomshof (SD)

Markus Wiechel (SD)

 


[1] http://www.polisen.se/Om-polisen/lan/St/op/Polisen-i-Stockholms-lan/Brottsutredning/Djurskyddspolisen/