Motion till riksdagen
2015/16:1982
av Per-Ingvar Johnsson och Daniel Bäckström (båda C)

Redovisning av moms årsvis för enskilda företagare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av en utredning med syfte att behålla och utvidga möjligheterna för fler enskilda företagare att redovisa sin moms årsvis och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Av förenklingsskäl var det tidigare möjligt för de minsta företagen att redovisa moms i inkomstdeklarationen. I samband med införandet av Skatteförfarandelagen avskaffades denna möjlighet och nu ska samtliga skattskyldiga lämna uppgifterna i en momsdeklaration. Efter Skatteutskottets instämmande i remissinstansernas kritik vad gäller deklarationstidpunkten ändrades den införda ordningen i denna del, så att tidpunkterna för att lämna momsdeklaration och inkomstdeklaration blev samordnade.

 

De nya reglerna gäller dock inte de skattskyldiga som importerat eller exporterat någon vara eller tjänst inom EU. Dessa skattskyldiga måste således lämna momsdeklaration redan i slutet av februari. Detta har kritiserats av flera remissinstanser. Men med hänvisning till Mervärdesskattedirektivet ansågs det dock inte vara möjligt att avvika från direktivets bestämmelser. Det bör också noteras att Lagrådet framförde synpunkter på förslaget. Men då det av praktiska skäl var uteslutet med en långdragen lagstiftningsprocess antogs förslaget utan ändringar av riksdagen.     

 

Vi instämmer helt i Skatteutskottets uppfattning att det måste uppfattas som en ”betydande olägenhet” att tvinga de minsta företagen att lämna deklarationer vid två olika tillfällen och att alla ansträngningar måste göras för att lösa detta problem.

 

Ett köp av en vara från ett annat EU-land medför, genom den nuvarande ordningen, en ökning av den administrativa bördan genom att momsdeklarationen för samma tidsperiod som inkomstdeklarationen måste upprättas och lämnas flera månader före det att inkomstdeklarationen ska lämnas. Den eventuella ekonomiska vinst som företaget kan uppnå genom ett lägre inköpspris vid EU-handel motverkas av de ökade utgifter, som uppkommer genom den ökade administrativa bördan med dagens ordning vad gäller lämnande av momsdeklaration.

 

Fri rörlighet av varor är en central beståndsdel i skapandet och utvecklingen av den inre marknaden. Alla handelshinder antagna av medlemsländer som kan utgöra hinder för handeln faller därför inom vad som är förbjudna import- och exportrestriktioner. Vi anser att den ökade administrativa bördan är en form av sådana restriktioner för import och export som inte ska accepteras.

 

Ett nytt problem är att EU-kommissionen har föreslagit ändringar, som kan komma att påverka den nuvarande årsmomsregeln i negativ riktning. Kommissionen vill således införa en standardiserad momsdeklaration för att minska företagens administrativa börda.  Dagens regler med olika momsdeklarationer i olika länder anses således utgöra ett hinder för gränsöverskridande handel.

 

Vi anser att det är av stor vikt att den nuvarande ordningen med redovisning av moms årsvis för mindre enskilda företag kan behållas och utvidgas till att omfatta även mindre företag med gränsöverskridande handel. Det är därför viktigt med en utredning av dessa frågor. En sådan utredning bör innefatta möjligheten i Mervärdesskattedirektivet (Art 395) för Sverige att vidta åtgärder för att förenkla uppbörden av skatt. Ett alternativ kan vara att slopa påförande av förseningsavgift och ränta för momsdeklarationer som lämnas samtidigt med inkomstdeklaration. 

 

 

Per-Ingvar Johnsson (C)

Daniel Bäckström (C)