Motion till riksdagen
2015/16:1980
av Helena Lindahl och Per-Ingvar Johnsson (båda C)

Ägarskiften i småföretag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att det bör tillsättas en statlig utredning för att ta fram förslag på skatteområdet som underlättar ägar- och generationsskiften i småföretag och att uppdraget bör ha stor bredd och innefatta såväl småföretagare vilka bedriver sin näringsverksamhet som enskilda näringsidkare som de som driver den i aktiebolag och handelsbolag, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De små och medelstora företagen är Sveriges ekonomiska ryggrad och mycket viktiga för ökad tillväxt och sysselsättning. Sextio procent av alla privatägda företag behöver skifta ägare under de närmaste åren. Över 200 000 personer är sysselsatta i företag där företagaren är över 60 år. Dåligt planerade och misslyckade ägarskiften är en av de vanligaste orsakerna till konkurser och företagsnedläggningar och måste därför undvikas. Detta motiverar särskilda åtgärder från samhället. 

 

En oerhört viktig åtgärd är en fungerande kapitalmarknad som underlättar både start och avslutning av verksamheten. Samhället behöver underlätta företagsöverlåtelser genom ändrade skatteregler. Nedan följer ett antal åtgärder som bör ingå i en bred utredning. Enligt vår uppfattning är sådana åtgärder väl investerade pengar som med råge betalas tillbaka genom de arbetstillfällen som kan behållas och skapas.

 

Många företag baseras på näringsfastigheter, vilket talar för att dagens ordning för beskattning vid överlåtelser bör ses över även utifrån finansieringsmöjligheter och skatteregler vid ägarskifte av näringsfastigheter. Vi anser att det bör utredas och prövas möjligheterna att införa en uppskovsmodell för kapitalvinster, enligt dansk modell, om vinsterna återinvesteras i företag. Även möjligheten för en företagare att, enligt engelsk modell, kunna skjuta kapitalvinstbeskattningen vid försäljningar av företag framför sig, under förutsättning att vinsten från försäljningen investeras i en viss typ av onoterade företag, bör utredas och prövas. Detta för att öka rörligheten och minska antalet företag som slutligen läggs ned. Samtidigt kan det ge attraktiva nya investeringsmöjligheter i småföretag.

 

Den danska modellen, med möjlighet att kunna skjuta upp beskattningen av viss del av löneinkomst som senare ska investeras i ett småföretag, bör prövas. Löntagaren får dessa skattemässigt fördelaktiga villkor om pengarna sätts in på ett särskilt spärrat etableringskonto. De insatta lönemedlen kan sedan användas som en grundplåt vid en företagsstart eller ett övertagande av ett företag. Detta underlättar för anställda i ett företag att ta över.

 

I oktober 2014 överlämnade Skatteförenklingsutredningen sitt betänkande Förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag. Endast i begränsad utsträckning berördes skatteproblemen vid ägarskiften. Möjligheterna att undanröja kvarvarande hinder vid övergång från enskild näringsverksamhet till aktiebolag samt vid ägar- och generationsskiften bör därför utredas vidare. Av förenklings- och överskådlighetsskäl bör vidare överföringsreglerna samordnas.

 

Våren 2014 tillsatte regeringen en särskild utredare med uppdrag att föreslå förändringar av 3:12-reglerna med koppling till 2010 års praxis kring begreppet ”samma och likartad verksamhet”. Rättsutvecklingen har inneburit att generationsskiften kan bli hårdare beskattade än externa överlåtelser. Utredningen har nu fått ett utökat uppdrag och förlängd tid för att göra en bredare översyn av 3:12-reglerna. De förslag som Utredningen om översyn av 3:12-reglerna tar fram i denna del är angelägna och bör utgöra en del i ett framtida lagstiftningsärende om ägarskiften i småföretag

 

Helena Lindahl (C)

Per-Ingvar Johnsson (C)