Motion till riksdagen
2015/16:1979
av Per-Ingvar Johnsson och Eskil Erlandsson (båda C)

Straff för förberedelser till och deltagande i terroraktiviteter


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förslag snarast ska läggas fram till riksdagen om straffpåföljd för de som förbereder, finansierar och deltar i terroraktiviteter, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

En översyn pågår bl a kring kriminalisering av deltagande i terroraktiviteter i form av finansiering eller aktivt eget deltagande i terrorhandling. Straff bör kunna utmätas även för förberedande av och träning för terrorhandlingar, som genomförs både i Sverige och utomlands i de grupper och organisationer som svenska medborgare rekryteras ur för terrorhandlingar.

 

Idag kan man i Sverige finansiera, aktivt delta i terrorgruppers träningsverksamhet eller åka iväg för att delta i strid med ISIS och med al-Qaidainspirerade organisationer, utan att detta kan hindras trots svenska myndigheters kännedom. Det finns inte heller någon straffrättslig påföljd efter eventuell hemkomst, om de inte har befunnits skyldiga till krigsbrott, övriga direkta brott eller aktivt deltagit i en direkt terrorhandling.

 

En av de främsta faktorerna för radikalisering är social kontakt med redan radikaliserade. Eftersom de återvändande har nyvunna kunskaper i vapen- och sprängämneshantering, föreligger det en betydande risk för vidare radikalisering samt ökad risk för terroristdåd i Sverige. De al-Qaidainspirerade grupperna har också pekat ut Sverige och svenska mål som legitima.

 

Svenska medborgares aktivitet i dessa organisationer har hittills i allt väsentligt resulterat i dåd utomlands. Sett till internationella konventioners utgångspunkter får anses följa ett folkrättsligt ansvar för Sverige att förhindra och motverka terrorbrott, krigsbrott och borttagande av fri- och rättigheter. Det är en angelägen fråga för Sveriges invånare och för svenska intressen utomlands att skydda människor i andra länder och att stoppa terroraktiviteter, som utförs av svenska medborgare.

 

Motionen syftar till att regeringen snarast ska lägga fram förslag om ett juridiskt regelverk för att motverka att svenska medborgare förbereder och deltar i terroraktiviteter av olika slag. Regelverken ska också omfatta straffpåföljder när man återvänder till Sverige efter att ha medverkat i terroraktiviteter.

 

Per-Ingvar Johnsson (C)

Eskil Erlandsson (C)