Motion till riksdagen
2015/16:1976
av Per-Ingvar Johnsson och Eskil Erlandsson (båda C)

Svenska djurskyddsregler vid upphandling av livsmedel


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten, kommuner, landsting och myndigheter vid upphandling av livsmedel ska ställa krav på att dessa framställts med minst de krav som svensk lag och svenska myndigheter ställer på produktionen inom jordbruk och livsmedelsindustri i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Upphandlingslagstiftningen i Sverige behöver omarbetas och bli tydligare efter ett nytt EU-direktiv, som ger möjligheter att ställa krav vid upphandlingar. Vi vill att dessa möjligheter snarast ska utnyttjas i Sverige.

 

Det framstår för oss som logiskt och konsekvent att staten och svenska myndigheter, vid upphandling av livsmedel för sin verksamhet och för upphandlad verksamhet, ställer samma krav på hur importerade livsmedel producerats, vad avser djurskydd, livsmedelshygien m.m., som staten och svenska myndigheter ställer på livsmedel som produceras i Sverige. Detta bör dessutom kunna leda till att konkurrenskraften för svenskt jordbruk och svensk livsmedelsproduktion ökar.

 

Djur ska ha det bra, skyddas från lidande och så långt som möjligt kunna få utlopp för sina instinkter och kunna utföra sitt naturliga beteende. För oss är det lika självklart som att bonden har goda villkor, att också djur som ger oss köttet, mjölken och äggen ska ha det bra och tas väl om hand.

 

Varje dag serveras ungefär tre miljoner måltider inom den offentliga sektorn. När vi från staten ställer höga krav på djurskydd och miljö är det inte rimligt att staten, kommuner och landsting köper in mat som inte uppfyller dessa krav till våra skolor, sjukhus och äldreboenden. Det är idag möjligt att ställa bättre krav på bland annat miljö och djurskydd men det finns mer att göra. Vi vill därför att lagen om offentlig upphandling ska förändras så att det blir enklare att ställa krav på djuromsorg och miljöhänsyn vid upphandling.

 

Vi vill att 100 procent av all mat som upphandlas och serveras i den offentliga sektorn ska uppfylla högt ställda miljö- och djurskyddskrav och att 100 procent av allt kött som serveras i skolor och äldreboenden har djurskyddskrav som minst motsvarar de svenska.

 

Per-Ingvar Johnsson (C)

Eskil Erlandsson (C)