Motion till riksdagen
2015/16:1967
av Lotta Finstorp (M)

Bostadsbyggande i sjönära lägen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om åtgärder för ökat bostadsbyggande och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Alliansen ändrade strandskyddsreglerna 2009 och 2010. Syftet var att öka antalet bostäder på främst landsbygd men också att öka det kommunala och regionala självbestämmandet. Men de nya reglerna har inte fått önskad effekt så därför har en ny lagstiftning tagits fram som ger möjlighet att upphäva strandskyddet vid små sjöar och vattendrag.

En annan viktig åtgärd som alliansregeringen införde är förenklat bygglov enligt den nya planprocessen som bl.a. innebär att mindre tillbyggnader av småhus på upp till 15 kvadratmeter inte längre behöver bygglov.

Bostadsbristen i delar av vårt land är akut och vi måste hitta fler åtgärder för att öka bostadsbyggandet. Regeringen har i sin budget aviserat att man avser att satsa mer på bostäder, vilket är bra. Men i vissa delar av landet hjälper inte satsningar när tillgången på mark som orsakas av regelverk förhindrar utvecklingen.

Tillgången på mark liksom en snabbare process från första spadtaget till inflyttning är några av de viktigaste åtgärderna som framkommer i samtal med bostadsföretag. Tid är pengar och genom att fortsätta att undanröja hinder, göra regelförenklingar och koordinera infrastruktur och bostäder kan bostadsbyggandet fortsätta öka. Kommunala särregler hindrar stordriftsfördelar och därmed sänkta byggkostnader.

Att kunna bygga sjönära med miljöhänsyn är inte bara en viktig faktor för ökad livskvalité utan också en förutsättning för mindre landsbygdskommuner att hejda avfolkning. Men i kommuner med många sjöar hindras idag en positiv bygg- och näringsutveckling. Många av dessa kommuner har ett stort antal vattendrag inom kommungränsen. I t ex Flens kommun finns fler än 200 vattendrag och genom att underlätta för sjönära byggnation skulle fler bostäder kunna byggas.

Med anledning av ovanstående bör regeringen utreda kommunernas möjligheter för utökade dispenser för landsbygdsutveckling avseende bostadsbyggande i sjönära lägen.

 

Lotta Finstorp (M)