Motion till riksdagen
2015/16:1961
av Fredrik Christensson (C)

Enhetlig moms


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda möjligheten att införa enhetlig moms och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När den stora skattereformen genomfördes i början på 1990-talet fanns en grundläggande princip bakom skattereformen att lika inkomster skulle beskattas lika. Skattereformen innebar bland annat att all moms gjordes enhetlig och att nästan alla varor och tjänster blev momspliktiga. Sedan reformen infördes har en rad förändringar skett som innebär att momsen inte längre kan anses vara enhetlig.

 

Det finns idag tre olika momssatser. För de allra flesta varor är momsen tjugofem procent, för bland annat livsmedel, restauranger, camping och egengjord konst är momsen tolv procent och för till exempel böcker (men inte e-böcker), tåg, taxi, djurparker och skidliftar är momsen sex procent.

 

Dagens momssystem skapar gränsdragningsproblem, ökar administrationen för småföretag och saknar miljöstyrande effekter på konsumtionen.

 

Gränsdragningsproblemen visar sig ofta, ett exempel är för badhus. I vanliga fall räknas badhusbesök som idrottsverksamhet, och är därför belagt med sex procents moms. Men om syftet är någonting annat än idrott och folkhälsa, till exempel att ha roligt, räknas det inte längre som idrottsverksamhet. Besök på äventyrsbad beskattas därför med tjugofem procents moms.

Olika momssatser och gränsdragningsproblemen ökar administration och regelkrånglet för småföretag. Det ger även ökade kostnader för skattemyndigheten som får lägga resurser på att ge stöd och kontrollera vid gränsdragningsproblem. Det finns även en betydande risk för ökat skattefusk med olika moms för liknande varor och tjänster. Enligt en rapport från Skatteverket minskade skattefusket med 700 miljoner kronor sedan restaurangmomsen blev mer enhetlig.

 

Dagens momssystem saknar även miljöstyrande effekter på konsumtionen. När nya och mer miljövänliga produkter introduceras på marknaden är ofta priset högre eftersom ny teknik är dyrt att ta fram. Momsen, som är en procentsats av priset, gör till exempel att dyra miljövänliga bilar får mycket högre skatt än billiga bilar som släpper ut mycket. Ökad beskattning av miljöutsläppen skulle däremot ha miljöstyrande effekt på konsumtionen och göra det mer lönsamt att köpa miljövänliga produkter. Det är därför viktigt att även se över hur punktskatterna kan utformas för att öka beskattningen av miljöutsläpp i samband med att man utreder möjligheten att införa enhetlig moms.

 

Fredrik Christensson (C)