Motion till riksdagen
2015/16:1960
av Fredrik Christensson (C)

Bohusbanan


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över behovet av att förbättra järnvägen på Bohusbanan och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Göteborg är viktigt för tillväxten i hela Västsverige. Fungerade väg- och järnvägsförbindelser mellan Göteborg och övriga Västsverige är förutsättningar för blomstrande handel, turism och arbetspendling även på småorter.

I december 2012 blev både motorväg och järnväg med dubbelspår färdigt mellan Trollhättan och Göteborg. Det var en viktig satsning i Västsverige som har skapat en positiv befolkningsutveckling på orterna vid den nya väg- och järnvägen.

Vägförbindelserna mellan Göteborg och norra Bohuslän har väsentligt förbättrats de senaste åren i och med utbyggnaden av E6 till motorväg. I somras blev sista etappen klar som binder samman Oslo, Göteborg och Köpenhamn med motorvägen hela vägen. Mitt i stråket mellan Göteborg och Oslo finns Bohuslän, med stor utvecklingspotential.

Järnvägsförbindelserna mellan Göteborg och Bohuslän på Bohusbanan är dock eftersatta. De behöver förbättras för att öka kapaciteten av person- och godstrafiken, och för att korta restiderna. Det skulle leda till minskad miljöbelastning och skapa en mer dynamisk arbetsmarknad i Västsverige. Detta bör ges regeringen tillkänna.

 

Fredrik Christensson (C)