Sverige har väldigt ojämställda pensioner. I genomsnitt motsvarar kvinnors pensioner bara 65 procent av mäns pensioner. Det har flera orsaker, bland annat en ojämställd arbetsmarknad där kvinnor generellt har lägre lön och arbetar färre timmar samt även att kvinnor i högre utsträckning tar större ansvar under småbarnsåren. Kvinnor utför fortfarande i genomsnitt motsvarande 7 veckor mer obetalt arbete än män, med barn och hem, arbete som inte syns i pensionskuvertet.
Många äldre ensamstående kvinnor som genomgått en skilsmässa lever idag med mycket små pensioner och har ofta svårt att betala för grundläggande behov såsom bostad, mat, kläder och mediciner. Många av dessa kvinnor har ofta utgjort en förutsättning för mannens karriär när hon varit hemma och tagit hand om hem och barnen och därmed haft en låg eller ingen inkomst alls.
Vid skilsmässor delas inte pensionerna mellan makarna som andra tillgångar. Det gör att många kvinnor tvingas leva i fattigdom när de blir äldre. För att uppnå mer jämställda pensioner behöver pensionspoängen för tjänstepensionen bli möjliga att dela för ökad rättvisa. Under småbarnsåren, då den obetalda arbetsbelastningen är extra
ojämn, föreslår jag därför att pensionspoängen delas rakt av mellan makarna.
Idag finns möjligheten att överlåta pensionsrätter från premiepensionen, vilken utgör 2,5 procent av den pensionsgrundande inkomsten. Man bör även kunna dela inkomstpensionen och tjänstepensionen då det är de största delarna av pensionen.
Möjligheten att dela på pensionsrätter kan tillsammans med en utökad jämställdhetsbonus för föräldraförsäkringen ge större incitament till en mer jämställd fördelning av arbetsuppgifter mellan betalt och obetalt arbete.
Vill man ändå dela upp det betalda och det obetalda arbetet ”ojämnt” så ska man kunna överlåta delar av pensionsrätten så att inte den ena partnern behöver stå utan en rimlig pension som pensionär.
Fredrik Christensson (C) |
|