Motion till riksdagen
2015/16:1953
av Johan Forssell m.fl. (M, C, FP, KD)

Arbetskraftsinvandring


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att arbetskraftsinvandringsreformen bör vårdas utifrån sitt grundsyfte: att arbetsgivare utifrån behov kan rekrytera anställda från hela världen, att människor tillåts skapa bättre förutsättningar för sig själva samtidigt som de bidrar till det gemensamma och en väg för Sverige att klara kompetensförsörjningen för framtiden och svara upp mot de demografiska utmaningar vi står inför, och riksdagen tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Öppenhet mot omvärlden skapar fler möjligheter både för svenska företag att sälja varor utomlands och för att finna utländsk kompetens till verksamheter här. Arbetskraftsinvandring leder till att fler nya jobb kan skapas i ett Sverige som behöver både jobb och tillväxt.

Sverige har i dag ett jämförelsevis öppet regelverk för arbetstagare från länder utanför EU. Denna möjlighet skapar en dörr in till Sverige för den som vill invandra, men som saknar skyddsbehov. Vi vill vara tydliga med att Sverige blir bättre om fler människor i landet arbetar. Därför är det viktigt att slå vakt om de möjligheter som dagens system erbjuder.

Redan i dag råder arbetskraftsbrist inom flera sektorer på svensk arbetsmarknad. Utmaningarna kommer att växa i takt med den demografiska utvecklingen. Sveriges Kommuner och Landsting har pekat på att över en halv miljon nya medarbetare behövs i välfärden under de kommande tio åren.

 

Ändå driver regeringen en politik som försvårar snarare än underlättar för arbetskraftsinvandring. Ett sådant exempel är regeringens vilja att göra arbetserbjudande juridiskt bindande. Vi menar att det är fel väg att gå. En sådan modell skulle stå i konflikt med den svenska modellen, där arbetstagare och arbetsgivare förfogar över sitt eget avtal.

Vi har en omfattande och rigorös lagstiftning som ska skydda arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden. Lösningen är därför inte att stapla nya lagstiftningar ovanpå den existerande. Oseriösa arbetsgivares missbruk av gällande regelverk måste i stället motverkas genom att säkerställa att myndigheterna har rätt verktyg för att kunna kontrollera att den lagstiftning som redan finns verkligen efterlevs.

I dessa dagar är det viktigt att arbetskraftsinvandringsreformen vårdas utifrån sitt grundsyfte: att arbetsgivare utifrån behov kan rekrytera anställda från hela världen, att människor tillåts skapa bättre förutsättningar för sig själva samtidigt som de bidrar till det gemensamma och en väg för Sverige att klara kompetensförsörjningen för framtiden och svara upp mot de demografiska utmaningar vi står inför.

Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

Johan Forssell (M)

 

Solveig Zander (C)

Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Roland Utbult (KD)