Motion till riksdagen
2015/16:1952
av Johan Forssell m.fl. (M)

Åtgärder för att få fler att jobba längre


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fler behöver jobba längre och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Inom ramen för pensionsöverenskommelsen vill vi öka drivkrafterna för ett längre yrkesliv. Det bör bland annat ske genom att man ser över gränserna för uttag av inkomstgrundad allmän pension, för tidigaste uttag av garantipension och äldreförsörjningsstöd samt för uttag av pension som grundas på avdragsgill avgift. Möjligheten att indexera denna typ av pensionsregler i takt med en ökande livslängd och bättre hälsotillstånd bör också övervägas. Vi vill också utvidga rätten att kvarstå i anställning till 69 år, men samtidigt öppna det ”fönster” för äldre i lagen om anställningsskydd som i praktiken leder till helt onödiga uppsägningar. Åtgärder för att förhindra ett förtida utträde ur arbetslivet på grund av ohälsa, såsom satsningar på bättre arbetsmiljö, kan också förlänga arbetslivet.

Enligt Pensionsåldersutredningen har drygt 40 procent av kvinnorna och 30 procent av männen som lämnat arbetsmarknaden för gott, före 65 års ålder sjukersättning som huvudsaklig inkomstkälla. Av dessa har cirka 80 procent hel sjukersättning. Bättre möjligheter till omställning mitt i livet skulle bidra till ett längre arbetsliv. Det förhöjda jobbskatteavdraget som ges till personer som fyllt 65 år vid årets ingång har utvärderats av Finansdepartementet och IFAU och visar på tydliga sysselsättningseffekter.

Att utöka jobbskatteavdraget är därför ett effektivt sätt att öka äldres arbetskraftsdeltagande. Det förhöjda jobbskatteavdraget bör därför ges till personer från och med det år man fyller 64 år för att stärka drivkrafterna för erfarna medarbetare att jobba längre.

 

Johan Forssell (M)

 

Lotta Finstorp (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

Mikael Cederbratt (M)

Tina Ghasemi (M)