Motion till riksdagen
2015/16:1944
av Lars-Arne Staxäng (M)

Förbättrad framkomlighet för utryckningsfordon genom nationellt låssystem för vägbommar


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ökad framkomlighet för utryckningsfordon i områden som nyttjas av allmänheten genom ett nationellt låssystem för vägbommar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den svenska räddningstjänsten gör ett mycket viktigt arbete. Ofta handlar det om liv och död och ambulans, brandkår och polis har självfallet ett stort behov av att kunna komma nära patienten med sina fordon. Men det uppstår svårigheter i brådskande ärenden då t ex bostadsområden, campingplatser och affärscentra begränsar framkomligheten med vägbommar. Dessa låses med nycklar, taggs eller diverse kortsystem.

 

Förvisso erbjuds ambulanssjukvården ofta en nyckel, tagg eller kort för åtkomst till ett område. Men då SOS Alarm använder sig av fri dirigering, vilket i praktiken innebär att närmaste ambulans eller annan inom räddningstjänsten som finns i närområdet åker till patienten för att nå dit så snabbt som möjligt, uppstår problem. Om närmaste fordon är hemmastationerad i en helt främmande ort än dit den blir kallad att rycka in för att den är fysiskt närmast just då, så har den ofta inte åtkomst till låssystemet på respektive bom. Då skulle samtliga räddningstjänstfordon i ett län behöva tillgång till samtliga nycklar, taggs eller kort för alla bostadsområden, campingplatser osv. i hela regionen – vilket i praktiken är en omöjlighet.

 

Däremot har räddningstjänsten i sin utrustning en nationell universalnyckel kallad ”räddningstjänstnyckel” som passar i många bommar, men inte i alla. Dessutom tar räddningstjänsten sedan länge inte emot nycklar och dylikt till andra låssystem utan hänvisar till att om inte en universalnyckel kan brukas så forceras bommen med fordon. Detta är dock ganska sällsynt men sker vid bränder, och ambulansfordonen är inte byggda för att forcera bommar.

 

Alternativet för bostadsägare och andra ägare av mark är att man inte kan stänga av sitt område, vilket inte är en acceptabel lösning.

 

I situationer som handlar om liv och död så måste dessa prioriteras. Det är därför rimligt att tillverkare av vägbommar samt de mark- och fastighetsägare som önskar eller innehar vägbommar bör stimuleras att införa ett låssystem där en nationell universell räddningstjänstnyckel ger åtkomst för samhällstjänstgörande ändamål, bland annat ambulanssjukvården. Det behövs incitament till ett nationellt låssystem för vägbommar så att ambulansers framkomlighet ökar. Vilket i slutändan dessutom borde leda till en förenkling av räddningstjänstens viktiga arbete och dessutom räddar det förhoppningsvis fler liv. 

 

Lars-Arne Staxäng (M)