Motion till riksdagen
2015/16:1928
av Anders Hansson (M)

Om införandet av en skyddsrumsavgift


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av möjligheten att införa en skyddsrumsavgift i syfte att säkerställa inspektioner av och kvaliteten på våra skyddsrum och tillkännager detta för regeringen

Motivering

Idag finns det ca 65 000 skyddsrum i Sverige som svenska skattebetalare investerat 200 miljarder kronor i, räknat på dagens penningvärde. Det är fastighetsägaren som har ansvaret att förvalta och vårda dessa skyddsrum. Men fastighetsägarens skyldighet att kontrollera sitt skyddsrum uppfylls i mycken liten grad. Det råder allvarliga brister i underhåll, vilka försämrar eller omöjliggör skyddsrummets användning vid en eventuell kris. Det är ett slöseri av tidigare generationers stora investeringar i syfte att skydda Sveriges civilbefolkning.

MSB har uppdraget att genom kontroller se till så att beståndet av skyddsrum vårdas och underhålls så att skyddsförmågan bibehålls. Men idag genomförs ungefär 900 kontroller av skyddsrum om året vilket innebär att det sker en kontroll av ett skyddsrum gång per 65:e år. Det är inte acceptabelt.

Med tanke på den nya hotbilden som uppstått i vår omvärld är det angeläget att inte bara det militära försvaret rustas upp utan det bör också gälla civilförsvaret. Skyddsrummen utgör en viktig del av vårt civilförsvar.  Det finns därför skäl för regeringen att utreda frågan om införande av en skyddsrumsavgift, vilket skulle göra det möjligt för MSB att utan ökade kostnader för staten, öka antalet skyddsrumsinspektioner.  Om dessa enkla åtgärder vidtas så minskar vi det stora resursslöseri som bristande underhåll medför och våra skyddsrum kan användas vid en eventuell kris för att skydda civilbefolkningens liv.

 

 

Anders Hansson (M)