I samband med att Socialstyrelsen nyligen fick i uppdrag att arbeta med att ta fram och sprida kunskap om stöd och behandling av spelmissbruk finns det information om att drygt två procent av Sveriges befolkning är problemspelare. I åldersgruppen 16–17 år är denna andel dubbelt så hög.
Att det finns pengar att tjäna för spelbolagen blir tydligt för den som tittar på reklam-tv en kväll. Utbudet av och tillgången till spel är till synes massivt. Enligt statistik från Folkhälsoinstitutet, 2014, förlorar varje svensk över 18 år årligen 2 118 kronor på spel.
När spelandet blir problematiskt resulterar det i sociala, ekonomiska och hälsomässiga problem både för den enskilde och för dennes anhöriga.
Detta har sittande regering förstått och har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag till en ny spelreglering. Syftet är att skapa en spelmarknad som präglas av ett högt konsumentskydd, hög säkerhet i spelen och tydliga förutsättningar för att få verka på marknaden. Det är bra.
När det gäller förutsättningarna är det också angeläget att se över vilka regler som ska gälla för marknadsföring av spel. I likhet med alkoholreklam kan det till exempel vara bra med en varning om hur spel kan påverka oss.
Elin Lundgren (S) |
|