Motion till riksdagen
2015/16:1869
av Katarina Brännström (M)

Snabbspår för fler bostäder


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om temporärt undantag från lagar och regler för byggande av fler bostäder och tillkännager detta för regeringen.

 

Motivering

Sedan årtionden råder stor bostadsbrist i många av våra kommuner. Det har byggts alldeles för få bostäder, av olika skäl. Det är krångligt, dyrt och processen tar lång tid. I en tid då vi nu ser stora och mycket snabba förändringar av antalet nykomna till Sverige måste alla samla sig för att få fram bostäder; det krävs snabbt och enkelt bostadsbyggande. En stor invandring kräver en fungerande integration, och bostaden är en avgörande faktor. Det saknas redan minst en halv miljon nya bostäder de kommande åren. Regeringen har en plan på 250 000 nya bostäder till år 2020, men det räcker inte. Det behövs nu stor handlingskraft och extraordinära åtgärder för att klara situationen med stor bostadsbrist.

 

För att snabbt få till stånd en form av snabbspår med syfte att få fram bostäder, krävs undantag från nuvarande regler. Långsiktigt måste självklart hela regelverket ses över och det måste göras enklare, billigare och snabbare att bygga. Men i första hand kan riksdagen tillåta byggande av nya bostäder med ett temporärt regelverk. För att gå från idé till verklighet krävs flera undantag, några exempel:

 

 

Staten, kommuner, fastighetsägare och byggföretag kan tillsammans lösa den akuta bostadsbristen i de kommuner där behoven är störst. Boverket har redan föreslagit förändrade regler för bostadsutformning, buller, bygglov och så vidare men dessa kan kompletteras med en temporär lösning enligt ovan.

 

Mot bakgrund av ovanstående bör regeringen ta initiativ till en nationell samling för att snabbt åtgärda den akuta bostadsbristen. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Katarina Brännström (M)