Motion till riksdagen
2015/16:1868
av Eva Lindh m.fl. (S)

Översyn av offentlighets- och sekretesslagen i samband med översynen av socialtjänstlagen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i samband med den utlovade översynen av socialtjänstlagen även se över offentlighets- och sekretesslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Socialtjänstlagen är en portalparagraf som syftar till att socialtjänsten ska främja människors ekonomiska och sociala trygghet, jämlika levnadsvillkor och aktiva deltagande i samhällslivet. Det är och har varit en viktig lag för människor i behov av stöd och insatser.

Men Sveriges nuvarande lag för socialtjänsten är 33 år gammal. Under de åren har lagen ändrats 189 gånger. Det har sedan 1982 uppkommit nya behov, frågor och företeelser vilket också gör att det behövs en enhetlig översyn av lagen.  Vissa perspektiv behöver också förstärkas i sammanhanget, såsom barnperspektivet samt möjligheterna för kommuner att erbjuda stöd lättillgängligt.

Samtidigt med detta är det avgörande att även en översyn av sekretesslagen görs, eftersom de två lagarna är avhängiga varandra i hög grad. Liksom socialtjänstlagen är även sekretesslagen i behov av en sådan översyn sett ur ett barnperspektiv.

 

Eva Lindh (S)

 

Johan Andersson (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)