Motion till riksdagen
2015/16:1867
av Eva Lindh m.fl. (S)

Folkhälsomål om frihet från våld i nära relationer


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett nytt folkhälsomål om våld i nära relationer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Våld i nära relationer är ett stort och dolt folkhälsoproblem och ett allvarligt hot mot de drabbades fysiska och psykiska hälsa. Samhället måste ge skydd och stöd till de våldsutsatta och barnperspektivet måste finnas med.

Var femte person har någon gång utsatts för våld i en nära relation. Antalet anmälningar om misshandel mot kvinnor ökar. I 60 procent av de anmälda fallen har den misstänkta och offret en nära relation. Men mörkertalet är stort. Många är de som utsatts för våld i nära relationer som inte vågar göra en anmälan eller vågar lämna våldsutövaren.

Många kvinnor som misshandlas är också mammor. Minst 150 000 barn bor i familjer där det förekommer våld. Våldet är en kränkning av de utsattas mänskliga rättigheter. Försäkringskassan har varje år cirka 11 000 ärenden som är direkt kopplade till våld och hot mot kvinnor. Mer än 25 % av fallen av dödligt våld handlar om våld i en nära relation.

Vi vet att en god hälsa är en av de viktigaste faktorerna för tillväxt, utveckling och välfärd. Därför har de senaste årens utveckling med ökande skillnader i hälsa oroat mycket. Det är därför viktigt att målet nu är att inom en generation sluta de påverkbara hälsoklyftorna. För att nå det målet behövs starka insatser för att motverka våldet i nära relationer.

Som en del i arbetet mot våld i nära relationer bör ett nytt folkhälsomål införas: Frihet från våld i nära relationer.

 

Eva Lindh (S)

 

Johan Andersson (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)