Motion till riksdagen
2015/16:1859
av Per Klarberg (SD)

Signalsystemet ERTMS


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att begränsa införandet av ERTMS till de linjer och de fordon som har en gränsöverskridande trafik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det nya gemensamma signalsystemet i Europa, ERTMS, är tänkt att skapa enhetlighet och göra det lättare att köra tåg över gränserna i EU:s medlemsländer. Men för majoriteten av fordonen på svenska spår blir det en investering utan någon som helst nytta.

 

Det är en väldigt liten del av tågtrafiken i Sverige som är gränsöverskridande. Inget talar för att ett land i Europas nordliga utposter i framtiden, mer än marginellt, skulle få utökad internationell

tågtrafik.

 

I sak är den grundläggande tanken med ERTMS, ett enhetligt och gemensamt signalsystem i Europa bra. Men ur svensk synvinkel är det som att kasta 35 miljarder kronor rakt ut i sjön.

 

Sverige har alltid legat i framkant vad gäller järnvägssäkerhet. ATC systemet har varit i drift i många år och är ett mycket säkert system som är godkänt för hastigheter upp till 250 km/h.

 

Ska Sverige upprusta järnvägsnätet till ERTMS bör det ske på de linjer som har anknytning till Öresundsbron. Att investera samt införa ERTMS i övriga Sverige är totalt bortkastade pengar.

 

Per Klarberg (SD)