Motion till riksdagen
2015/16:1848
av Aron Emilsson m.fl. (SD)

Filmfrågor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om den demokratiska förankringen för framtidens filmpolitik och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om de skärpta kraven på jämställdhet i produktionsstödsutdelningen och tillkännager detta för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om filmstöd till kulturarvsfilm och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa produktionsincitament för film i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Film är en naturlig och stor del av det svenska kulturutbudet och kulturkonsumtionen i vårt land. Att ge goda villkor för en levande och stark filmindustri är således en viktig del i kulturpolitiken. Utöver att ge förutsättningar för produktionen menar Sverigedemokraterna att filmpolitiken också bör syfta till att säkerställa ett utbud som är tillgängligt för individer oberoende av fysiska förutsättningar. Dessutom är det för oss självklart att filmpolitiken, liksom annan kulturpolitik, bör bidra till att stärka, levandegöra och tillgängliggöra det svenska kulturarvet.

Sverigedemokraterna anser att det är viktigt att även framtidens filmpolitik villkorar produktionsstöd med krav på att möjlighet finns att visa filmerna med svensk text då det är viktigt för att öka tillgängligheten till svensk film för personer med funktionsnedsättning. Vi gläds också åt att regeringen förordar att arbetet med långsiktigt digitalt bevarande av filmarkivet bör prioriteras av Filminstitutet de kommande åren och hoppas att detta åtföljs av ökad tillgänglighet till och spridning av arkivmaterial.

 

Framtidens filmpolitik

Regeringen har beslutat att nuvarande filmavtal, en modell som använts sedan 1963, ska avskaffas. Sveriges filmpolitik är i behov av reformer och Sverigedemokraternas mening är att det är bra att regering och riksdag tar sig an frågan. Dagens situation för filmskapare är ohållbar på sikt. Däremot anser vi att regeringens hittills presenterade förslag i sin nuvarande form inte helt kan ersätta filmavtalet. Regeringens förslag till ny filmpolitik är ännu inte färdigutvecklat och vi kan inte till fullo ställa oss bakom ett slopande av dagens filmavtal innan vi sett det slutgiltiga ersättningsförslaget och en god argumentation till hur ett förstatligande kan lösa filmbranschens problematiska situation långsiktigt. Vilken form framtidens filmpolitik än tar så är det viktigt för sverigedemokraterna att den parlamentariska och demokratiska förankringen förstärks. Riksdagen bör aktivt vara med och påverka filmpolitikens utveckling och ramverk, framförallt om filmpolitiken landar i ett helförstatligande.

 

Angående jämställdhetskrav

Sverigedemokraterna anser att det inte bör ingå i Filminstitutets målsättning att anslå medel efter könsfördelning. Bedömning av innehåll och kvalitetssäkring bör vara de primära kriterierna för huruvida en film får produktionsstöd, framför olika former av kvotering.  Jämställdhet innebär för Sverigedemokraterna att män och kvinnor är lika inför lagen, har samma rättigheter och skyldigheter och att alla människor oavsett könstillhörighet har rätt och möjlighet att välja sin egen väg i livet. Vi menar således att jämställdhet per definition inte innebär att män och kvinnor måste göra exakt samma saker i exakt samma omfattning.

Därför anser vi att framtidens filmpolitik, oavsett form, inte ska ha någon målsättning för att ettdera könet ska ha en bestämd minimiandel av produktionsstöden.

 

Filmstöd till kulturarvsfilm

I det nuvarande filmavtalet definieras ett antal kategorier som alla beviljas särskilt riktade produktionsstöd. Detta är givetvis ett gott verktyg för att säkerställa stöd till produktioner av prioriterad karaktär. Vi hoppas att detta verktyg ska vara en del av ramverket i framtidens filmpolitik.

Producenter av historisk film och kulturarvsfilm verkar ofta under särskilda och ibland fördyrande villkor. Genren tenderar att hamna mellan stolar i fråga om bidragsgivning.

Sverigedemokraterna menar att det vore önskvärt med ett särskilt stöd riktat mot nyproduktioner som lyfter upp och levandegör den svenska historien och det svenska kulturarvet. Genom att känna vår historia känner vi oss själva; vårt gemensamma arv utgör själva fundamentet för vårt samhällsbygge. Det är vår övertygelse att stärkta möjligheter till produktion av historisk film skulle bidra till ökad gemenskap och en mer sammanhållen nation. Detta bör ges regeringen till känna.

 

Incitament för stärkt filmproduktion i Sverige

I flera europeiska länder har man med framgång infört produktionsincitament för film. Produktionsincitamentens form varierar länder emellan, men en populär modell är det så kallade rabattsystemet som ger en procentuell rabatt på alla produktionskostnader. Sverige har redan gått miste om flertalet internationella och inhemska filmprojekt på grund av konkurrensen från andra länder, detta trots att Sverige har de intressanta miljöerna, en god infrastruktur och den kompetens som krävs för filmproduktion i världsklass. I maj 2015 publicerades, på uppdrag av filmbranschen, en rapport som utreder möjligheterna för produktionsincitament i Sverige. Rapporten förordar att Sverige bör införa en rabatt om 20 procent på filmproduktion. Denna åtgärd är väl beprövad i ett flertal länder och har visat sig vara självfinansierande. Det är också en åtgärd som efterfrågas av svenska filmproducenter. Ett produktionsstöd kan stärka Svensk Filmindustri i den internationella konkurrensen och ta bort de barriärer som finns för filmproduktion i Sverige. Vi anser att Sverige bör införa ett produktionsincitament för film i Sverige och att riksdagen bör tillkännage detta för regeringen.

 

 

 

Aron Emilsson (SD)

 

Angelika Bengtsson (SD)

Cassandra Sundin (SD)

Sara-Lena Bjälkö (SD)